Gyorsinternet mindenütt – nagyszabású fejlesztési programokat jelentett be az Invitel

David Blunck.…30 Mbit/mp sebességű internet-kapcsolatot. (A félreértés elkerülésére: a nagyszabású terv megvalósításában valamennyi hazai ICT-szolgáltató részt vesz.)

A hazánkban hét év óta dolgozó, nyelvünket folyékonyan beszélő, magyar–amerikai kettős állampolgár David Blunck vezérigazgató a sajtóeseményen a többi között beszámolt arról, hogy az általa vezetett társaság újra fogalmazta a cég stratégiáját, miáltal az utóbbi két évben megkétszerezte árbevételét a lakossági televíziós és az üzleti ICT- (=információ- és kommunikációtechnológiai) szolgáltatások értékesítésében. Blunck bejelentette: rövid időn belül előfizetői között köszöntheti a nagy sávszélességű internetet használó félmilliomodik lakossági előfizetőjét. 

Ehhez a bejelentéshez kapcsolódott később Langsteiner Marianne, a társaság lakossági vezérigazgató-helyettese, aki elmondta: az Invitel még az idén további 120 ezer háztartás számára teszi elérhetővé a szélessávú technológiát, az interaktív digitális kábeltelevízió-szolgáltatásokat, az eddiginél sokkal gyorsabb internet-kapcsolatot. A vezérigazgató-helyettes

közölte: a nagyszabású beruházásnak köszönhetően a társaság hazánk 100 nagyobb településéből 98-ban jelen lesz az üzleti ügyfelek számára közvetlen elérést kínáló technológiával.    

Ha már a vállalati üzletág említtetett, foglaljuk össze Blunck vezérigazgató tájékoztatójának legfontosabb elemeit: a cég három pillérre, az internet-központú szolgáltatásokra, a felhő alapú info-kommunikációs megoldásokra és a digitális, internetes platformon egységesített távközlési csatornákra és funkciókra összpontosítja energiáinak nagy részét. Sikeres a két évvel ezelőtt kijelölt Invitel-stratégia, ekként „piaci pozíciónk további erősítésére gyorsítjuk és teljessé tesszük e stratégiánk megvalósítását”.

A vezérigazgató nemzetközi adatokkal erősítette mondanivalóját, amikor hangsúlyozta: igen nagy a verseny az info-kommunikációs, különös tekintettel pedig a távközlési ágazatban. Az OECD, a fejlett piacgazdaságú országokat tömörítő szervezet szerint Magyarország elmaradt az internet-penetrációt tekintve; a Világbank megállapítása szerint az internet-elterjedtség 10 pontos növekedése a bruttó hazai termék (GDP) egyszázalékos növekedésével jár.

Rendkívül nagy tehát a távközlési ágazat felelőssége. Jól felfogott érdekeik szerint a szolgáltatók készek az árak csökkentésére, ám hazánkban súlyos akadály a kormányzat által bevezetett távközlési különadó, ami óvatosságra és takarékosságra készteti a szakmát – a befektetéseket és a fejlesztéseket illetően. Az Invitel viszont – tartalékaiból – kész további beruházásokra, fejlesztésekre a magyarországi info-kommunikáció korszerűsítése céljából.

(David Blunck Invitel-vezérigazgató előadása itt meghallgatható, tessék kattintani!)

A technikai részletek sorolásából kiderült, hogy a társaság jó egymilliárd forint értékű fejlesztési programot kíván megvalósítani, miáltal a már kiépített optikai gerinchálózatra alapozva, további 12 településen (120 gerinchálózati végponton) elérhetővé teszi a klasszikus bérelt vonali hálózat legkorszerűbb változatát, a Carrier Ethernet technológiát. Ekként az ország teljes területén, 650 helyszínen lesz elérhető az üzleti igényeket teljes mértékben kiszolgáló infrastruktúra. Azt is megtudhatták a sajtóesemény meghívottai, hogy az Invitel ez év márciusáig hét, újabb mikrohullámú bázisállomást épített (és létesít még az év végéig további tizenhatot) a főváros és a nagyvárosok vállalkozásainak maradéktalan kiszolgálására.

Langsteiner Marianna.Langsteiner Marianne, az Invitel lakossági szolgáltatásokban illetékes vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a cég folyamatosan bővíti részesedését a vezetékestelevízió-szolgáltatások piacán, aminek köszönhetően egyre több az olyan előfizető, aki az interneten keresztül tévézik. Az Invitel IPTV-kínálata máris mintegy 150 csatorna; különösen bőséges a sport-, az idegen nyelvű és gyermekeknek szóló kínálat.

Egy felmérés adataira hivatkozva Langsteiner asszony elmondta: az előfizetők kihasználják a kiváló minőségű, interaktív televízió-sugárzás kínálta lehetőségeket. Tekintettel arra, hogy ez év végére (előreláthatólag) minden második otthonban már a nagy felbontású tartalmak vételére alkalmas készülékeket használnak, az ilyen műsorok iránt a kereslet is folyamatosan élénkül.

Fontos bejelentésként hangzott el, hogy a társaság e hónap első napjától 26-ra növelte HD-csatornáinak a számát, és ezzel vezetővé lépett elő itthon. Jó tanács: a meglévő és a reménybeli Inviteltévé-előfizetők tanulmányozzák az akciókat és lehetőségeket, különös tekintettel a tematikus mini csomagokra.

 

Mártha Imre.Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója is szót kért a mai sajtóeseményen. A többi között elmondta, hogy – lépést tartva korral és az igényekkel – az Invitel vállalati üzletága három, különösen fontos területre összpontosítja figyelmét és erejét; ezek: „all IP”-hálózat, felhő-technológiák és egységes ügyféloldali kommunikáció (idegen szóval: UC, azaz Unified Communications. Az internet mindenek előtt (all IP-hálózat) adja azt a műszaki hátteret, amely egyaránt alkalmas hang-, adat- és videotartalom profi továbbítására.

Az operatív főigazgató bejelentette: az Invitel megkülönböztetett figyelmet fordít az informatikai biztonságra, hogy a többi között megvédje ügyfeleit, előfizetőit az itthon is egyre gyakoribb (külföldről kiinduló) túlterheléses támadásoktól. A szaknyelven DDoS (Distributed Denial of Service) elképesztően nagy károkat képes okozni az

informatikai szolgáltatás teljes vagy részleges megbénításával, a helyes működési módtól eltérítéssel. Az Invitel új, védelmi, felügyeleti szolgáltatása képes megakadályozni a DDoS-t, és aki igényt tart rá, az előfizethet rá a társaságnál, amelynek külön szakmai részlege őrködik a hálózati forgalom zavartalanságán.

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.