Győztes kerestetik

A Fidesz már megbukott. Nem nagy bátorság ezt kimondani, a vak is látja, hogy a vesztes már megvan: a nemzeti együttműködés élcsapata lejtmenetbe kapcsolt, innen már nem lehet visszakapaszkodni.

Egyre több ember számára nyilvánvaló, hogy Orbán és társai a csatát elveszítették. Tudják ezt ők maguk is, ezért az idegesség, az egyre növekvő arrogancia, az, hogy gyakorta már a látszatra sem ügyelnek.

Csodafegyverben nem bízhatnak a hatalmon lévők, azt, hogy jövőre jobb lesz, már csak néhány elvakult Orbán-fan hiszi el, a többiek számára ez nem több mint egy rosszul előadott tündérmese.

A vesztes kiléte már ismert, csak azt nem lehet tudni, hogy ki fog győzni.

Győztes ugyanis még sehol sem látszik, és olyan sem nagyon, aki megérdemelné a győzelmet. Mi, magyar emberek, persze megérdemelnénk, hogy a Fidesz eltűnjön a hatalomból, mert rengeteg kárt okozott az országnak. És nem is csupán a gazdaságnak elsősorban – még ennél is nagyobb pusztítás, amit a lelkekkel művelt.

Győztes kerestetik. Sőt, győztesek. Egyedül ugyanis senki nem fog nyerni a Fidesz ellen. Nem azért, mintha a Fidesz annyira erős lenne. Épp ellenkezőleg: kispályás csapat ez, jobb bajnokságban pofozógép lenne. A kapus rendre árnyékra vetődik, a védelem átjáróház, a középpályások csak keresik a labdát, a csatárok még helyzetbe sem kerülnek. Hogy ez a pancser gyülekezet még mindig a pályán lehet, az kizárólag annak köszönhető, hogy az ellenfél még mindig nem futott ki a pályára.

Lehetne egyedül is nyerni, de nem lehet. Lehet, hogy még közösen sem lehet, mert nem kizárt, hogy 2018 tavaszán ki sem nyitják a versenypálya kapuit, s a mérkőzés elmarad. Ez is benne van a pakliban, és akik erre azt mondják, hogy ez bérrettegés, mert itt vagyunk Európa közepén, és velünk ilyen nem történhet meg, azok gondoljanak arra, amit az Alkotmánybírósággal, a bírákkal, a médiával műveltek. A rokkantakkal, és a most még egészségesekkel. A nőkkel és a férfiakkal. Kismamákkal, nagymamákkal, idősekkel, fiatalokkal.

Az országgal.

Belerúgtak mindenkibe. Nem nyíltan, hanem alattomosan – úgy, hogy a játékvezető ne vegye észre. Hol a tanárok kaptak egy kokit, hol a diákok egy sallert. Sokakban az a képzet keletkezett, hogy csak ők ennyire balszerencsések, és aki befogja a száját, behúzza fülét-farkát, az talán megúszhatja.

Nem lehet megúszni, mindenki sorra kerül.

Fölösleges sorolni, miért kell a Fidesznek távoznia a hatalomból. Tudja mindenki. Amennyiben 2018-ban nem a Kubatov-közeli kopaszok vizslatják majd a vállunk mögött, hova húzzuk az ikszet, akkor kijelenthetjük, hogy a vesztes már megvan.

A győztes azonban még nem látszik sehol. 
Fogy az idő. Győztes kerestetik.