Gyurcsány: új ellenzéki stratégiára van szükség

„Ha így folytatjuk, egy év múlva nem Bajnai Gordon vagy Mesterházy Attila lesz a miniszterelnök, hanemOrbán Viktor” – kezdte egyórás szónoklatát az egyik budapesti szálloda konferenciatermében a volt miniszterelnök, hozzátéve: ez annak ellenére így van, hogy minden eszköz rendelkezésre állna a kormány leváltásához.

Gyurcsány Ferenc (középütt), a Demokratikus Koalíció elnöke, volt szocialista miniszterelnök kilencedik évértékelő beszédét tartja a budapesti Best Western Hotel Hungária szállodában 2013. február 19-én. (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Mégis – mondta – az Orbán-kormánnyal szemben álló demokratikus sokaság képtelen volt megszervezni önmagát, képviselői még nem állnak készen egy győzelemmel végződő választási küzdelemre. „Eddigi teljesítményünknél lényegesen több kell” – állapította meg.

Gyurcsány Ferenc ismét megfontolásra ajánlotta, hogy március 15. legyen a demokratikus ellenzék közös erődemonstrációja. Ezután egy széles körű választási szövetség létrehozását sürgette úgy, hogy az őszre állapodjanak meg annak vezetőjéről, a közös jelöltekről és programról.

Megjegyezte azonban, nem szükségszerű, hogy a választási szövetség minden tagja részese legyen a későbbi kormánykoalíciónak is. A szocialisták nélkül nem lehet elképzelni az új kormányt, az viszont nem egyértelmű, hogy a DK-nak is részt kell vennie a kormányzásban 2014 után – közölte.

A volt kormányfő ugyanakkor arra intett, ha a sokszínű demokratikus ellenzék kis többséggel győz, és nem teremti meg a közös kormányzás feltételeit, az új koalíció tiszavirág életű lesz, hamar meg fog bukni.

Az MSZP és az SZDSZ koalícióját sokan veszekedősnek látták, de „maga volt az unalmas egyszínűség” ahhoz képest, ami 2014 után jöhet – jelentette ki. Szerinte a közös kormányzás feltételei közé tartozik, hogy a demokratikus ellenzéki oldalon vállaljanak a jelenleginél nagyobb szolidaritást egymásért, és mindenki tegyen különbséget az 1990–2010 közötti időszak hibái és „Orbán önkényének bűnei” között.

E feltételek közé sorolta, hogy nem szabad kiegyezni a jelenlegi jobboldallal, mert aki „kiegyezik a jobboldal alapvetően fajelméletes nemzetkoncepciójával, utat nyit a náciknak”. Hozzátette: nem állítja, hogy a Fidesz náci párt lenne, de a kormánypárt mentalitása és gondolkodása szerinte „utat nyitott az újnáciknak”.

Szerinte veszély az is, hogy a következő kabinetnek az Orbán-kormány által kinevezett közjogi tisztségviselőkkel kell együttműködnie. „Én láttam, hogy milyen, amikor tombol a csalódott jobboldal, amikor az államigazgatás egy része szembejön a kormánnyal. El tudom képzelni, milyen az, amikor a jegybankelnöktől a legfőbb ügyészig (…) mindenki azon ügyködik, hogy a kormány bukjon” – fogalmazott.

Pártjáról szólva elmondta, mára mind a 106 egyéni választókerületben jelen van, körülbelül hétezer tagja van, és a tízezresnél kisebb településeken szerinte akcióképesebbek az MSZP-nél. Hozzátette, nehéz pontosan megmondani támogatóik számát, de biztos abban, hogy 2014 után a DK erős és stabil parlamenti résztvevő lesz.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, volt szocialista miniszterelnök kilencedik évértékelő beszédét tartja a budapesti Best Western Hotel Hungária szállodában 2013. február 19-én. (MTI Fotó: Mohai Balázs)Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy Magyarországon ma szerinte önkényuralom van, mert az alkotmányos szabályok helyett kizárólagOrbán Viktorakarata érvényesül. A kormánypártok legújabb alkotmánymódosító javaslata még a mérsékelt jobboldaliakat is meg kell hogy győzze: nincs jogállam, mert a kormány saját érdekei szerint alakítja át jogi kereteket – hangsúlyozta.

Beszédében – amelyet nem pulpitus mögül, hanem minden oldalról székekkel körülvett porondon mondott el – az ország állapotáról kifejtette, sokan elveszítették minden reményüket, a gazdaság teljesítménye csökken, nincsenek új munkahelyek, több mint 300 ezer állástalan ember maradt ellátás nélkül, csökkennek a reálkeresetek, a fogyasztás, és hiányoznak az új beruházások.

Gyurcsány Ferenc hangot adott annak a meggyőződésének is, hogy koncepciós perek folynak, így „tisztességtelen és hazug vád” alatt tartják két korábbi miniszterét, Szilvásy Györgyöt és Szabó Pált, valamint Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját.

Nagy taps fogadta azonban, amikor – a nyomozás megszüntetésére hivatkozva – arról számolt be, a napokban bebizonyosodott, hogy „aljas, tisztességtelen rágalom” volt, hogy 2006 őszén kormánya tagjai, köztük ő maga, törvénytelen eszközök használatára biztatták volna a rendőrséget.

A rendezvényen ott volt mások mellett Bárándy György ügyvéd, Balázsovits Lajos és Beregi Péter színművész, Heller Ágnes filozófus. Az MSZP képviseletében megjelent Horváth Csaba alelnök és Molnár Zsolt, a szocialista párt budapesti elnöke is, akiket Gyurcsány Ferenc külön köszöntött. Utalt arra, hogy noha voltak vitái a szocialista párt vezetőivel, ezek miatt végül el is hagyta az MSZP-t, s a nézetkülönbségek egy része máig fennmaradt, eszébe sem jut, hogy nyilatkozataival gyengítse, hiteltelenítse akár a szocialista pártot, akár az Együtt 2014-et, mert a legfontosabb célban, a kormányváltásban egyetértenek.

 

Fidesz: veszélyes és szélsőséges Gyurcsány és Bajnai gazdaságpolitikája

(MTI, 17:31) Veszélyesnek és szélsőségesnek nevezte a Fidesz kommunikációs igazgatója a Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök által képviselt gazdaságpolitikai elképzeléseket keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kocsis Máté szerint a két politikus programja gyakorlatilag ugyanaz: adóemelés, a bankadó és a családi adókedvezmény megszüntetése vagy csökkentése.

A kormánypárt kommunikációs igazgatója Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének keddi évértékelő beszédével egy időben tartott sajtótájékoztatót, amelyen azt mondta: Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon együtt tette tönkre az országot, és jelen pillanatban csak egy különbség van köztük: „Gyurcsány bevállalja, Bajnai pedig sumákol”, a mondanivalójuk, az észjárásuk és a programjuk azonban nagyjából megegyezik.

Mint fogalmazott, „két ember, két nap, egy program”: hétfőn Bajnai Gordon ismertette a bankárprogramot, kedden pedig Gyurcsány Ferenc folytatja.

Kocsis Máté szerint ha a két volt miniszterelnökön múlna, akkor a bankadót és a családi adókedvezményt megszüntetnék vagy csökkentenék, a családok támogatását visszaadnák a bankoknak, és emelnék az adókat. Utóbbival kapcsolatban azt mondta: „ne legyen senkinek kétsége afelől, hogy a progresszív adózás adóemelést jelent. Gyurcsány 40 százalékban határozta meg, Bajnai még ahhoz is gyáva volt, hogy bevallja, mennyivel”.

A fideszes politikus közölte azt is, hogy a DK programjából világosan kiderül, ismét ingatlanadót, tandíjat és vizitdíjat vezetnének be, Bajnai Gordon ezekben a kérdésekben is „sumákol”.