Gyúrd, ki tudja, meddig gyúrhatod!

Van egy divatos típus, nem rasszizmus, csupán vicc, nőben szőke, csodálatos karosszériával, a férfiak a percből százat tartalmasan, bármikor el tudnának vele tölteni, de a százegyedikben bajban lennének. A mozgókép nyelvére lefordítva, mindez a páros kapcsolatra felépített akció-vígjáték.

A Halálos fegyver világsikere után szaporodtak el ezek a történetek: bátor a gyávával, ütődött a zsenivel, papucs férj a megrögzött agglegénnyel, fehér a más színűvel, nő férfival, harcias amazon a szendével és a többi egymáshoz nem passzoló, de a vásznon, esetleg képernyőn jól mutató kettős rabolja az időnket. Adjuk, ha nincs jobb dolgunk, és ritkán kérdezzük, hogy miért is?

A legújabb termés: egy vagány kigyúrt beszari barátjával. Egykori iskolatársak, az élet páternoszterét használók, az elmúlt években az egyik ment felfelé ment, a másik le, nem rossz karakterek, csokival, kakaóval leöntött szőkék.

Nem lehet nagy baj a világgal, ha izommal megmenthető, és van ebben igazság. Ne Einsteinek, Darwinok, Imannuel Kantok, Szent-Györgyi Albertek osszák a pofont vagy hadonásszanak a pisztollyal, amikor a fitnesztermek és tápszergyártók megteremtették Arnold Schwarzenegger utódját, Dwayne Johnsont. Dwayne játszotta már Herculest, partnere Kevin Hart végigpofázott több mint egy tucat vígjátékot, szóval van bennük szufla, és még marad is. Igazából még az sem zavaró, hogy bizonyos jelenetek, dialógusok jó szomszédként köszönnek ránk, hát persze, hogy már találkoztunk, kicsi az utca, nem lehet mindennap új lakókat költöztetni.

A filmnek különös bájt ad a címe: Központi hírszerzés. Magyarországon élünk, tudjuk nálunk már minden központi (vagy nemzeti), a földárveréstől az iskoláig. Kézzel-lábbal tiltakozunk, tüntetünk, hogy ne így legyen, de olyan ez, mintha a moziban a nézők mondanák meg, hogy mikor vetítsenek. Nem lehet felfordulás, a gépész, a jegyszedő van értünk, nem mi értük, és ha valaki nem ért ebből az okoskodásból, az mehet oda, ahol nem központilag szortírozzák az észt. Szerencsére mi itt vagyunk, híreket a saját hírszerzőinktől kapunk, ezeket osztja meg velünk az MTI, esetleg titkosítja a nyugalmunkért felelős hivatal.

Központi hírszerzőinktől tudunk a háttérhatalmakról, a migránsveszélyről, és arról, hogy mennyi veszéllyel járna, ha kiszivárogna ki, mennyire gazdag, ebben a központilag nyilvántartott országban. Külső veszélyt emlegetünk, az almát bentről rágó féregről nincs szó, legfeljebb néhány, hülyeséget beszélő polgármesterről, eltévelyedő bankárról, anyaföldet védelmező professzorról. Szóval belső ellenség nincs, már csak azért sem, mert nem lehetne hová tenni. A spájzban befőttek vannak, a kiságyban a gyerek alszik, a tévé képernyőjén rossz emberek meg sem jelenhetnek.  A belső ellenség csak virtuálisan létezik, ölelésre tárt karja virtuálisan csap pofán, és virtuálisan mondja el, hogy dézsmálod a kincstárt, hamisítod a statisztikát.

De vissza a filmre! Bunyó, számviteli csalás van benne, de ezek az amcsik lemaradtak, még az intézményesített korrupciót sem ismerik. Amit csinálnak az látványos, hatásos, ám az igazi értéket mi adjuk, a szinkront.  Galambos Péter és Hamvas Dániel még a szürkéből, szőkéből is szivárványt varázsol, őket hallgatva válik igazán mulatságossá a hang. A nagyvilág röhöghet, bár kínjában ritkán csinál ilyet a kritikus. Marad tehát a megbocsájtó mosoly: Központ hírszerzés? Már megint miket mondanak a magyarok!

Központi hírszerzés: színes, magyarul beszélő, amerikai akció-vígjáték, 105 perc; bemutató: június 16., forgalmazzza az UIP-Duna Film. Rendező: Rawson Marshall Thurber, operatőr: Barry Peterson. Szereplők: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Ryan Hansen. Szinkronhang:  Galambos Péter, Hamvas Dániel, Markovics Tamás.