Ha vakáció, akkor… strand és matekozás!

Elsőre nem hangzik túl csábítóan, igaz? Mégis nagy siker lett a Bécsi Népfőiskolák nyári szolgáltatása: német és matematika tantárgyhoz kapcsolódó, játékos foglalkozásokat kínálnak 6–12 éveseknek három bécsi strandon. A cél elsősorban a játék, mellékesen pedig a tanítás és az érdeklődés felkeltése. (Kép: VHS/Christian Fürthner)

Kártya- és táblajátékok, könyvek sorakoznak a Bécsi Népfőiskolák standjánál, ahová a gyerekek és szülők is szabadon odamehetnek nézelődni, játszani, és a játék közben tanulni valami újat. A Wiener Lernhilfe, a bécsi iskolák tanulássegítő programjával közösen olyan nyári tanulópontokat hoztak létre a strandokon, ahol a gyerekek egymással vagy az oktatókkal játszva, észrevétlenül gyakorolhatják és fejleszthetik matematikai vagy német nyelvi és irodalmi ismereteiket. Aki pedig inkább egyedül mélyedne el egy-egy jó könyvben, az ezt is megteheti, hiszen minden korosztálynak megfelelő olvasnivalóval is készültek a szervezők. A helyszíneken két lelkes oktató várja az érdeklődőket interaktív játékokkal és feladatokkal.

„A gyerekek általában nagy szemeket meresztenek, amikor meglátják a színes játékokat, és rögtön odajönnek kipróbálni, kölcsönözni valamit. Van, aki könyvet visz, más meg beszélgetésbe elegyedik az oktatókkal. Itt mindenki szerezhet olyan élményeket, amiknek segítségével kicsit más megvilágításba kerül az iskolai tananyag” – mondta Theresia Manas, a Bécsi Népfőiskolák munkatársa.

Eközben a szülők is tájékozódhatnak arról, hogyan működik a bécsi tanulássegítő program és milyen ingyenes szolgáltatásokat kínál tanév közben is azért, hogy minden gyerek egyenlő esélyekkel indulhasson az oktatásban. Továbbá ingyenes anyagokat is kaphatnak arról, hogy hogyan tudják otthon is játékosan fejleszteni gyermekeiket.