A háború óta most a legnagyobb a szegénység az országban

Az ellenzéki politikus az évszázad gazemberségének nevezte, amit „Orbán Viktor csinált az elmúlt három és fél évben”, mert szerinte a tehetősek a szegények pénzéből gazdagodnak. „Ma azok teszik bele a legkevesebb pénzt a közös kasszába, akik a legtöbbet veszik ki onnan” – mondta, hozzátéve: „ilyen jövedelemátcsoportosítás Magyarországon Rákosi Mátyás óta nem volt”.

Korózs Lajos tragikusnak nevezte, hogy a szegények 46 százaléka a fiatalok közül kerül ki, és a falvakban kétszer akkora a szegénység mint a városokban. Az elmúlt egy hétben tizenhárom ember fagyott halálra, miközben „Lezsák Sándor lánya és veje százmillió forintos megbízásokat kap” az ócsai lakópark filmezésére” – fejtette ki.

Az MSZP elnökségi tagja az Eurostat adatairól szólva elmondta: a most közölt, 2012-ben rögzített adatok alapján a magyar lakosság 32,2 százaléka, vagyis 3,2 millió ember élt végleges leszakadással fenyegető szegénységben.

Összehasonlításképp közölte, ugyanez az adat 2009-ben 28,2 százalék volt. Korózs Lajos szerint mindebből arra lehet következtetni, hogy az uniós szegénységi mutató ez év végére eléri a 35 százalékot, a létminimum alatt élők száma az ötmillió állampolgárt. Kiemelte: az MSZP tervezett szociális intézkedései kormányra kerülésük esetén megfordítaná a mostani tendenciákat.