Hajmássy Ilona/Ilona Massey – Hollywood

A mozi amerikai fővárosában, a Hírességek Sétányán számos magyar művész emlékét is őrzik a járdán kialakított, jellegzetes ötágú csillagok, benne a kitüntetett nevével, illetve annak jelképével (kamera stb.), amely területen az illető kiemelkedőt alkotott. Fotózó honfitársaink azonban többnyire elsétálnak Ilona Massey csillaga mellett, nem tudván, hogy hazánk lánya rejtőzik a név mögött…

A kalandos úton filmsztárrá vált Hajmássy Ilona (1910–74) Nagykőrösön született, szegény családban, így amikor a szülők a fővárosban próbálkoztak megélni, felcseperedett lányukat varrónőnek adták. Ám ő egy nap jelentkezett a Király Színház igazgatójánál azzal, hogy görl szeretne lenni. Csakhogy ének- és tánctudás híján a direktor már kitessékelte volna Ilonát, ámde az éppen jelenvolt híres zeneszerző, Zerkovitz Béla felfigyelt a szemtelen, ám csinos lányra, rábeszélte az igazgatót, hogy ne küldje el. A teátrumban aztán a Színházi Élet fotográfusa lefényképezte, a fotó óriási tetszést aratott az olvasók körében, sőt külföldön is híre ment. (A fényképész az a Munkácsi Márton volt, aki később Martin Munkacsi néven lett a fotóművészet nagy alakja, a New York-i divatvilág legismertebb megörökítője.)

Egy dúsgazdag földbirtokos, Szávozd Miklós Lajos beleszeretett a fiatal sztárjelöltbe, és családja tiltása ellenére feleségül vette. A rokonság ragaszkodott volna hozzá, hogy Hajmássy Ilona hagyjon fel a színészkedéssel, ám ő hajthatatlan volt. Néhány éneklecke után kiderült, hogy gyönyörű a koloratúrszopránja, jelentkezett hát az Operaházban, ahol azonnal szerződtették. Nem sokkal később már a lábai előtt hevert Budapest és Bécs, majd jött a hollywoodi szerződés, és minden megváltozott. Ilona 27 évesen érkezett a tengerentúlra, zenés filmekben és krimikben is kiváló alakításokat nyújtott. Egész csapat dolgozott azon, hogy tökéletes híresség legyen, még új nevet is kapott: Ilona Massey néven szerepelt a plakátokon. A Rosalie című filmben mutatkozott be a közönségnek, amely egy amerikai futballsztár és egy balkáni hercegnő kalandjairól szólt. A következő filmben, a Balalajkában már ő volt a női főszereplő, az emigráns orosz herceget játszó, a pályája csúcsán járó énekes Eddy Nelson szerelmese.

Továbbra is sztárokkal (például a Drakulát alakító Lugosi Bélával) játszott,

1949-ben pedig a Szerelmi boldogságban Marilyn Monroe-val szerepelt együtt. Közben magánélete nem alakult fényesen, rövid, botrányos kapcsolatai is voltak. Ugyanakkor említést érdemel, hogy 1956-ban tüntetéseket szervezett Amerikában a levert magyar forradalom védelmében. Hősnőnk ezt követően már nem térhetett haza Magyarországra, hiába kérvényezte a hivatalos Budapesttől. Akkor ismerte meg utolsó férjét, egy közismerten antikommunista tábornok, Donald R. Dawson személyében, akivel idősebb korában már visszavonultan élt.

Hajmássy Ilona hosszan tartó betegség után halt meg, végrendeletének megfelelően hamvait Nagykőrösön édesapja sírjára szórta a férje, hitvesének emlékköve a virginiai Arlingtoni Nemzeti Temetőben, a tábornok végső nyughelye szomszédságában található

Nagyon köszönöm Hegedűs Attila segítségét!