Kizöldülnek a bécsi a busz- és villamosvárók

Még a busz- és villamosvárókat is beveti Bécs a felmelegedés elleni harcban: vadszőlővel futtatják be az oldalukat és a tetejüket, hogy árnyékot nyújtsanak a várakozóknak. Az újfajta utasvárók prototípusát már át is adták a Ferenc József rakparton. (Nyitó képünkön; foto: PID / Christian Fürthner)

Kísérleti jelleggel egyelőre öt utasvárót zöldítenek ki az osztrák fővárosban, hogy ezzel is csökkentsék a hősziget-jelenséget a városban. A busz-, illetve villamosváróknak nemcsak az oldalát, de a tetejét is befuttatják növényekkel, hogy a lombtető árnyékot nyújtson a várakozóknak, illetve a környezetét is hűtse a levelek párologtatása és az árnyékolás révén.

A már meglévő utasvárók hátuljához kívülről két, 120 centiméter széles és 60 centiméter magas, beépített víztárolóval felszerelt virágtartót rögzítenek, amelyet jó minőségű földdel töltenek fel. Ezekben kapnak helyet az ötméteres japán vadszőlők, amelyek gyors növekedésüknek köszönhetően hamar befutják a házikók tetejét. Azért ezt a megoldást választották, mert ez bármilyen típusú utasvárónál alkalmazható. Bécsben ugyanis számos régiek, illetve domború tetejű busz- és villamosváró van, amely a formája miatt vagy statikailag nem bírna el egy klasszikus zöldtetős beültetést. A növényeket a bécsi kertészeti vállalat, a Wiener Stadtgärten gondozza az egyéves próbaidőszak alatt.

Bécsben városszerte összesen 2200 busz- és villamosváró található, amelyet a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien megbízásából a Gewista cég üzemeltet. Mivel szeretnék, ha a jövőben az utasvárókat már eleve úgy terveznék, hogy alkalmasak legyenek a zöldtetős megoldásokra, a Wiener Linien ötletpályázatot írt ki. Az építészek, kertészek és ötletgazdák október 10-ig nyújthatják be pályázatukat, a legjobbnak ítélt megoldásra pedig jövőre közbeszerzési eljárást írnak ki.