Az elhízás beteség: kezelendő

Az elhízás világnapja alkalmából a Bécsi Orvosi Egyetem és a Bécsi Általános Kórház arra hívja fel a figyelmet, hogy társadalmilag még mindig elfogadott az elhízottak megkülönböztetése és kirekesztése. Ráadásul az érintetteket sokszor nem tájékoztatják idejében a kezelési lehetőségekről, illetve megnehezítik, hogy a hozzáférjenek. (A MedUni Wien és az AKH Wien bejárata © MedUni Wien / AKH Wien / Houdek)

Világszerte 2,1 milliárd ember túlsúlyos, közülük 671 millió pedig már elhízottnak számít, mivel testtömegindexük 30 vagy annál magasabb. Testsúlyuk nemcsak a közérzetüket rontja, de óriási egészségügyi kockázat is. Az érintettek ugyanis gyakran szenvednek szív- és érrendszeri, valamint cukorbetegségtől.

Ezzel párhuzamosan még mindig nagyon gyakori az elhízott személyek megbélyegzése. Nem tájékoztatják őket idejében a lehetséges kezelésekről, illetve megnehezítik a hozzáférésüket ezekhez a lehetőségekhez. Noha létezik gyógyszeres kezelés a testsúly csökkentésére, az osztrák egészségbiztosítás, például, nem finanszírozza a gyógyszereket. A bariátriai (túlsúlycsökkentő) műtétekhez pedig főorvosi hozzájárulás és számtalan szakvélemény kell. Noha súlyos elhízás esetén hosszú távon a gyomor-bypass a leghatékonyabb megoldás – a legtöbb beteg tíz évvel a műtét után még mindig alacsonyabb súllyal él, mint előtte –, Ausztriában évente csupán az elhízottak kevesebb mint öt százalékánál végzik el ezt a beavatkozást.

A WHO adatai szerint világszerte évente 2,8 millió ember hal bele az elhízás következményeibe, ráadásul tapasztalatok szerint az elhízottak esetében sokkal súlyosabb például a koronavírus-fertőzés lefolyása is. Ezek a felismerések cselekvésre késztették az országokat: Nagy-Britanniában például programokat indítottak az elhízás csökkentésére a lakosság körében, Olasz-, Németországban, Portugáliában és Hollandiában pedig törvénybe foglalták, hogy az elhízás betegség és az érintetteknek joga van a kezeléshez.
A Bécsi Orvosi Egyetem, a MedUni Wien és a Bécsi Általános Kórház, az AKH szakértői most egy olyan platformot szeretnének életre hívni, amelynek segítségével az érdeklődők pontosan tájékozódhatnának az elhízásról mint betegségről, annak következményeiről és kezelési lehetőségeiről.

A kórház és az egyetem orvosai az elhízás világnapján, március 4-én déután négy órától „A túlsúly kezelése – a szövődmények megelőzése” címmel online tájékoztatót tartanak a témában. A német nyelvű stream itt követhető.