Háromezer-ötszáz gyermeket besoroztak Nigériában

Nigériában jó 3500 gyermeket soroztak be irreguláris fegyveres csoportok 2013–17 között. A 13–17 éveseket az ország északkeleti felében dúló konfliktusban vetették be. A statisztika csak a megerősített és ellenőrzött eseteket rögzíti, a valóságban jóval több gyermek válhatott áldozattá – jelentette be az UNICEF a chiboki gyermekrablás ötödik évfordulóján (Nyitó képünkön: „Nagyon közel álltunk egymáshoz a fiammal. Mindig segített a ház körüli munkákban, elment vízért, mosott, és mindig mosolygott. Minden nap gondolok rá, nagyon hiányzik” – mondta Habi Usman, akinek legidősebb fiát négy éve rabolták el Kondugából. Habi egyedül neveli két fiatalabb gyermekét, otthonukat el kellett hagyniuk, egy táborban élnek.)

Kennedy Ikwe, az UNICEF gyermekvédelmi munkatársa a maiduguri tranzitközpontban vigyáz a gyermekekre. A központ 400 fiú, lány és fiatal anya szálláshelye.

Éppen fél évtizeddel ezelőtt, 2014. április 14-én 276 lányt hurcoltak el erőszakkal a nigériai Chibok egyik iskolájából, több mint százan közülük ma is rabságban vannak. Nigériában tavaly 432 gyermek halt meg a fegyveres konfliktusban, 180-at elraboltak, és legalább 43 lány nemi erőszak áldozata lett. Az államtól független helyi fegyveres csoportok 2012 óta folyamatosan toboroznak gyermekeket a harcoló és nem harcoló alakulataikba, mindennaposak a visszaélések. A lányokat gyakran megerőszakolják és házasságra kényszerítik. Sokan közülük mindenféle orvosi ellátás nélkül hozzák világra gyermeküket.

Egy lány ugrókötelezik a maiduguri tranzitközpontban, a nigériai Borno államban. Az UNICEF és Nigéria kormánya gondoskodik a táborban azon gyermekek és családjaik ellátásáról, akik otthonuk elhagyására kényszerültek a Boko Haram krízis miatt.

Az UNICEF, az ENSZ Nemzetközi Gyermek-gyorssegélyalapja együttműködik Nigéria kormányával a gyermekek védelme érdekében. A múlt két évben a szervezet a partnereivel 9800 ember számára nyújtott reintegrációs segítséget, többségüket még gyerekként kényszerítették be valamelyik harcoló alakulatba. Az UNICEF támogatja az áldozatokat családjuk felkutatásában, segíti visszailleszkedésüket a közösségbe, oktatási lehetőségről és ösztöndíjakról gondoskodik a fiatalok számára.

Ha támogatni kívánja az UNICEF munkáját, kattintson.

 

„Amikor egyedül vagyok, néha félek, hogy a fiaim a Boko Haram katonáinak társaságában térnek haza, és megölnek” – mondta Hadiza Garba. Az asszony férjét megölték, három fiát elvitték a harcosok, amikor megtámadták lakóhelyüket Dikwában.