Hatalmas meglepetés: Bob Dylan kapta az idei irodalmi Nobel-díjat

Bob Dylan a pályája elején. (Foto: The Huffington Post.)A friss irodalmi Nobel-díjas zenei pályája a hatvanas évek legelején indult, s vele párhozamosan fogalmazta meg gondolatait a társadalmi igazságtalanságokról, s dalai mindig súlyos szavakkal ítélték el azokat, akik semmibe veszik embertársaikat. 

A több mint fél évszázados pályáján rendkívül gazdag életművet hozott létre. Az érte begyűjtött elismerések száma sem csekély: a „kötelező” 12 Grammy-díj (a legutóbbit az idén érdemelte ki) és életműdíj mellett Pulitzer-díjat, Oscart, a Kennedy Center elismerését, a Szabadság érdemrend elnöki medálját, a rock and roll halhatatlanja, a dalszerzők halhatatlanja elismerést is megkapta.  Birtokosa a francia Becsületrendnek is.

Lemezeinek száma mintegy félszázra rúg, s ha valamennyi nem is első osztályú, a Dylan-korongok megjelenése mindig fontos esemény volt a lemezpiaconn.  

A Nobel-díjas Bob Dylan.A Robert Allen Zimmermann néven született művész Woody Guthrie amerikai dalszerző és társadalmi aktivista követője. Összesen 44 sorlemez, jóval több, mint 100 millió eladott album viseli nevét. Oldalakon át lehetne sorolni csak a legismertebb dalait is: Blowin’ in The Wind,  a With God One  Our Side, a The Times They Are-a-Changin’, a Hey, Mr. Tambourin Man,  a Don’t Think Twice, It’s Alright,  a Like a Rolling Stone  – valamennyi nagyszámú  feldolgozást ért meg – ez utóbbit a Rolling Stones is játszotta, még Budapesten is.

Bob Dylan legjobb dalszövegei megjelentek magyarul is, akárcsak magyar nyelvű életrajza. Martin Scorsese, a rock- és blueszenében is otthonos, Oscar-díjas kiváló amerikai filmrendező nagyszerű portréfilmet készített róla.  

Bob Dylan kétszer szerepelt Budapesten. (Miután Magyarországon nincs túl nagy kultusza, viszonylag szerény sikerrel.)