Hatékony-e a félretájékoztatás kiszorítására hivatott kódex?


Az Európai Bizottság ma tette közzé a félretájékoztatás visszaszorítását célzó gyakorlati kódex aláírói által készített első önértékelő jelentéseket, melyekben a Facebook, a Google, a Microsoft, a Mozilla, a Twitter és hét európai szakmai szövetség arról számol be, milyen haladást sikerült elérniük az utóbbi egy évben a hamis tájékoztatás elleni küzdelemben.

Az önszabályozó gyakorlati kódex, melyet a Bizottság 2018 októberében léptetett életbe, a félretájékoztatás visszaszorítását célzó cselekvési terv fontos pillére.

A Bizottság munkatársai még dolgoznak a gyakorlati kódex hatékonyságának általános értékelésén, a kódex aláírói azonban már most arról számolnak be első éves jelentésükben, hogy tavaly októberhez képest javult az átláthatóság, és elmélyült a párbeszéd azt illetően, miként lépnek fel az internetes felületek a félretájékoztatás ellen.

A Bizottság a jövő év elején ismerteti majd a már megkezdődött általános értékelés eredményét. Ha nem bizonyul kielégítőnek, a Bizottság további intézkedéseket szorgalmazhat, szabályozási jellegű intézkedéseket is ideértve.

Malév GroundHandling: mélyreható bizottsági vizsgálat

Az Európai Bizottság mélyreható vizsgálatba kezdett annak megállapítására, hogy a Malév Ground Handling (a továbbiakban: Malév GH) részére magyar állami tulajdonú társaságok által nyújtott, összesen mintegy 21 millió euró finanszírozási intézkedések állami támogatásnak minősülnek-e, és megfelelnek-e a nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak nyújtott támogatásokra vonatkozó uniós szabályoknak.
 
A Bizottság előzetes álláspontja szerint a kölcsönök, tőkeemelések vagy hitel–tőke konverziók formájában a Malév GH javára hozott intézkedések állami támogatásnak minősülhetnek az uniós szabályok értelmében. Az ügy jelenlegi szakaszában a Bizottság szerint fennáll a veszélye, hogy ezen intézkedések – az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokat megsértve – tisztességtelen versenyelőnyhöz juttatták a vállalkozást a budapesti repülőtéren működő más földi kiszolgálókkal szemben.
 
A Bizottság folytatja a vizsgálatot, hogy megállapítsa, megerősítést nyernek-e kezdeti aggályai.