Választani kell Orbán és Európa között

Maga gondolkodik úgy, mint egy rasszista! – vágott vissza az őt kérdező újságírónak Kovács Zoltán kormányszóvivő, amikor a Die Zeit online újságnak arra a kérdésére válaszolt, nem gondolja-e, hogy a Soros-plakátkampány antiszemita hullámot gerjeszt. (Kép: Focus/dpa/Thierry Roge felvétele)

Azt is megkérdezték tőle: miért nem lép ki az unióból Magyarország, hisz’ annyi szabályszegési eljárást kezdeményeztek már ellene, mire Kovács: ugyan miért hagyná el, ennek semmi értelme nem lenne. És miért nem fogadnak be 10–20 ezer menekültet? Mert nem hiszünk a menekültügy megoldásában – így Kovács. És az unió ne mondja meg nekünk, mit tegyünk! Szóval mégis ki fognak lépni? – hangzik az ismételt kérdés. Nem akarok erre válaszolni, ostoba kérdés. Kovács állította, nem akarja a kormány bezárni a CEU-t. Arra kérte a német újságírót, mutasson egy mondatot is a törvényben, ami a bezárásra vonatkoznék.

Kovács vitatta, hogy a Soros-plakátoknak közük lenne a zsidósághoz. Mire az újságíró: ha mondjuk egy állat, úgy megy, mint egy kacsa, úgy néz ki, mint egy kacsa és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor ön szerint az az állat nem kacsa? Kovács szerint különbséget kell tenni kacsa és csirke között. És szerinte a kérdésfeltevés eleve rasszista gondolkodásra vall. Ne bélyegezzék hát meg a kormányt rasszizmussal! Az újságíró felidézte: még a magyarok egy része is úgy gondolja, hogy a náci módszereket idézik a plakátok. Kovácsot felháborítja, mert szerinte ez a német mentalitást tükrözi, és szerinte szégyen, hogy épp a német sajtó vádolja Magyarországot náci módszerek alkalmazásával. S amikor a sajtószabadságra terelődik a szó, illetve arra, hogy Magyarország hátul kullog a nemzetközi összehasonlításban, akkor a kormányszóvivő azt mondta, hogy nem hisz a felmérésekben. Tudja, ezek hogyan készülnek. S amúgy pedig nem igaz, hogy elnyomnák a kritikus hangokat. Ő 7 éve nem hall mást, csak kritikus hangokat a médiából.

A szintén német Focus hasonló gondolatokat megfogalmazva azt a címet adta cikkének: mi van az Európai Unióval szembemenő új nemzeti konzervatív tengely mögött. A cím alatt nagy Orbán Viktor fotó néz vissza az olvasóra. A V4-ek által megtestesített új európai tengely erősödik, ám a cikk – végigmenve a kockázatokon – úgy fejeződik be: az unió elég erős, hogy ezeknek a veszélyes tendenciáknak ellenálljon, az utóbbi időszak választási eredményei megerősítik ezt a bíztató álláspontot.

Az európai bürokraták szövetséget kötöttek George Sorossal, hogy muszlimokkal árasszák el a kontinenst, vádolta meg a szókimondó Orbán Viktor Európát, és arra kért minden országot, hogy védje meg a saját határát a menekültektől – így fogalmaz a konzervatív amerikai hírportál, a CNS News, amikor összegzi Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét. A cikk kritikus félmondatokkal érzékelteti a volt szovjet blokk országait tömörítő Visegrádi Négyek és az unió egyre nyíltabbá váló konfliktusát. S most, hogy Magyarország a V4-ek elnöke, ez az állapot egyre nyilvánvalóbbá válik. A populista Orbán, írják, negyedik választási győzelmére készül, de az ellenzék és az unió részéről is nagy ellenállással fog szembesülni. Botka László reagálásából kiemelték: a választók a jövő áprilisban arról döntenek, hogy lemaradnak-e az uniótól, vagy jövőjüket az egyenlőség és az igazság alapján építik-e fel. Választani kell Orbán és Európa között! A durvuló lengyelországi helyzet kapcsán a demokrácia szétesését vázolja, arra figyelmezeti az olvasókat, hogy nem árt odafigyelni az amerikaiak egyik legjobb partnerére és szövetségesére, Lengyelországra. 

Budapesti, athéni, illetve román forrást is találtunk arra, amit egyébként az ActMedia/Reuters közölt, hogy az OTP megveszi a görög Nemzeti Banknak a Banca Romaneasca fiókját. Az M&A műveletnek köszönhetően az OTP 3,6%-os részesedést szerez a román bankszektorban, s ezért 650 millió dollárt, durván 170 milliárd forintot fizet a Görög Nemzeti Banknak. Ezzel az akvizícióval OTP folytatja európai terjeszkedését, sőt, magyar források szerint további felvásárlások is tervben vannak. A legutóbbi horvát bankfelvásárlást – úgy tudja a Reuters – egy szerb fogja követni.

Nagy hírként, mint a távközlési piac erőviszonyainak alapos átrendeződéseként robbant a hír a minap, hogy a Digi felvásárolja az Invitelt. A nemzetközi médiában ennek, itthon ismeretlen részleteit is megírták, nevezetesen: a román Digi veszi meg az Invitel Távközlési vállalatot, és a magyar Digi részleget bízta meg a 140 millió eurós ügylet lebonyolításával – számol be a tranzakcióról a Romanian Insider gazdasági folyóirat. Hozzáteszi, az üzletet valamikor 2018 márciusában üthetik nyélbe. A Digi Communications, aminek a tulajdonosa az erdélyi Teszári Zoltán, a legnagyobb román tv- és internetszolgáltató tulajdonosa is egyben. Korrupciógyanúról is cikkeztek a román fociközvetítési jogok eladása kapcsán a Digit ott hírbe hozva. A román Digi Communications 843 millió eurós bevételéhez képest a magyar bevétel tavaly annak mintegy hatoda, 137 millió euró volt.