Havasi dr. majdnem olyan vicces, mint Orbán dr.

„A miniszterelnök Karikó Katalin munkásságát – mint a szavaiból is kiderült – nagyra tartja, ugyanakkor uraságnak mégsem nevezheti.” Ezt válaszolta dr. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az RTL Klub kérdésére. A kereskedelmi tévé munkatársa azt szerette volna megtudni, hogy miért nevezte dr. Orbán Viktor az immár nemzetközi hírű tudóst kisújszállási asszonyságnak. (Illusztráció: www.wdr.de)

Nem nyitnánk vitát azon, hogy az asszonyságnak nevezni egy világhírű tudóst lekezelő és meglehetősen bugris megfogalmazás, vagy pedig, ahogyan dr. Havasi sajtófőnök szellemeskedve mondta, a nagyrabecsülés jele. Dr. Havasi Bertalan amúgy nem először bizonyítja a humor iránti fogékonyságát. Korábban számos alkalommal igyekezett szellemesen válaszolni az őt kérdező sajtónak, ezzel is megvidámítani a jókedvben mostanság nem igazán bővelkedő magyar embereket.

Nemrégiben például arra a kérdésre, hogy dr. Orbán Viktor mikor oltatja be magát, a szellemes dr. Havasi azt válaszolta, „A miniszterelnök akkor oltatja be magát, amikor sorra kerül.” Jó, hogy elmondta ezt dr. Havasi Bertalan, nem titkolta el előlünk, különben azt hinnénk, hogy dr. Orbán nem akkor oltatja be magát, amikor sorra kerül, hanem akkor, amikor nem kerül sorra. Vagyis, a sorra kerülése előtt, vagy azután. Azt feltételeztük volna a nemzet miniszterelnökéről, hogy mások elé tolakszik majd az oltás során, előjogokat követel magának, mert azt hiszi, hogy ő több másoknál, neki több jár, mint a többieknek. Vagy, épp ellenkezőleg: gyáván hátrébb áll a sorban, megvárja, míg mindenki megkapja a szurit, kivárja, hogy lesznek-e mellékhatásai a vakcinának, és csak, ha már kiderült, hogy senkinek sem lett két feje tőle, és nem nőtt ki a harmadik lába, akkor hajlandó ő maga is sorra kerülni.

Most meg itt van nekünk ez a kisújszállási asszonyság, akit dr. Orbán – dr. Havasi szerint – mégsem nevezhet uraságnak. (Csak zárójelben jegyeznénk meg: nevezhetné uraságnak is. Megnevezésekben ugyanis nem kifejezetten kényes a miniszterelnök, az elfoglalt sajtót például szabadnak nevezi, a pártkatonákkal feltöltött ügyészséget pedig függetlennek.)

Visszatérve az asszonysághoz: dr. Havasi sajtófőnök szellemesnek szeretett volna mutatkozni, miközben éppen olyan bugris szöveget vezetett elő, mint a főnöke. Tegyük hozzá: dr. Orbán ezzel a kisújszállási asszonysággal nem Karikó Katalint sértette meg. Ő, ha eljutott hozzá ez a bunkóság, nyilván jót nevetett rajta. Dr. Orbán ezzel a tahó tempóval a magyar nőkről alkotott véleményét fogalmazta meg két szóban, azokról a lányokról és asszonyokról beszélt lekezelő módon, akikről harcostársának, dr. Kövér László házelnöknek az jut az eszébe, hogy 2-vel kezdődik a személyi számuk.

Tovább mennénk: nem a magyar nőket sértette meg dr. Orbán, hanem – nemtől, felekezettől, pártkötődéstől függetlenül –, azt a sok millió magyart, aki normálisan gondolkodik a világról. Azokat az embereket, akik rosszkedvüket, feszültségeiket nem egy vak komondorra hivatkozva szokták levezetni, és nem gondolják, hogy a nőnek a konyhában a helye, ha pedig kész a kaja, akkor az a dolga, hogy unokát szüljön dr. Kövér Lászlónak.