Éhesen is elhinni a propagandát?

(Írta: Kárpáti Iván) A gázt ezentúl részben hitelbe kapjuk, közben a parlament gyorsan megszavazott mindent, amit az EU-nak ígértünk a pénzéért cserébe, Rogán Antal pedig a korrupció elleni harc élére áll. Parádés lesz.

A gáz egy részéért majd csak később kell fizetni az oroszoknak. Ezt vélhetően azért kaptuk afféle gesztusként Putyintól, mert az Orbán-kormány lett a leghasznosabb érdekérvényesítője nemcsak Európában, de nagyjából a világban is. Rá voltunk szorulva, ez tény.

A gázszámla a GDP több mint 10 százalékát viszi el, a fizetési mérleg borul, a tartalékok elfogytak, a jegybank elengedte a forintot azzal, hogy bejelentette: nincs több kamatemelés. A választások előtti 2 000 000 milliós osztogatás, még úgy is gigantikus lyukat ütött a költségvetésen, hogy most szépen vissza lesz szedve. Az élelmiszerek háromszor nagyobb mértékben drágultak, mint az uniós átlag.

A kommunikáció még valahogy elketyeg. Azért nincs a tanároknak fizetésemelés, „mert Brüsszel”, azért van infláció, „mert Brüsszel és szankciók”. Az ukránok meg egy lövés nélkül adják át az országukat, és üljenek le tárgyalni azokkal, akik egyre kevésbé burkoltan fenyegetőznek atomfegyver bevetésével. A magyarok nem kis hányada maga is meg van győződve erről, nagyon nem kell győzködni őket.

Az önkormányzatok – legyenek azok ellenzéki vagy kormánypárti vezetésűek – sorra zárják be az intézményeiket. Ha lesz is állami segítség, az jó eséllyel azzal fog járni, hogy a maradék, minimális autonómiájukat is át kell adniuk.

A parlament gyorsan megszavazott mindent, amit az EU-nak ígértünk a pénzért cserébe. Papíron megvan minden. A papír sokat elbír, aztán a végén mégis Rogán vezeti majd a korrupció elleni harcot. Parádés lesz.

Pasa park, zúgjon a hangod, Karmelita, felelj neki! Aztán majd az országnak harmada újra éhen gebed.