Finoman hangszerelve: zene és költők társasága

Zseniális magyar szerzők, Liszt, Kodály és Bartók művei, továbbá Weöres Sándor és József Attila egy-egy verse hallhatók a magyar költészet napja alkalmából, április 11-én a Pannon Filharmonikusok koncertjén a pécsi Kodály Központban. Az est szólistája Szűcs Máté, a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsása és a genfi zeneakadémia tanára. A zenekart a fiatal karmester-nemzedék kiemelkedő képviselője, a Liszt-díjjal frissen kitüntetett Hámori Máté dirigálja. (Nyitó képünkön a pécsi Kodály-központ; forrás: www.kodalykozpont.hu)

A koncertet két Liszt-mű keretezi. Elsőként az egyben ritkán hallható darabban – Két epizód Nikolaus Lenau Faustjából: Éji menet; Mefisztó-keringő – a zeneszerző Faust és Mefisztó alakjának megidézésével mintegy saját ellentmondásos személyiségét is megjelenítette. Lisztet jóformán egész életében foglalkoztatta a Faust-téma, de nem Goethe, hanem az osztrák Nikolaus Lenau (aki egy ideig a mai Mosonmagyaróvárott tanult, és a Szigetköz szerelmese volt…) szemléletében. Ezt követi Kodály Zoltán (később erősen átdolgozott) zeneakadémiai diplomamunkája, a Nyári este, majd az est kuriózuma: Szűcs Máté (bal oldali kép) tolmácsolásban a szóló-brácsairodalom egyik remeke zárja az első részt.

A darab érdekessége, hogy első alkalommal hallható nyilvános előadáson Bartók legendás Brácsaversenyének a Fibonacci-számsor alapján rekonstruált változata, amelynek szerzője Rakos Miklós. A szólista szerint a mű nagyszerű dramaturgiai felépítésű, hatalmas a művészek érdeklődése az új verzió iránt.

A szünet után Liszt szemléletes és grandiózus megfogalmazásában lesz hallható a Tasso című mű, mely a 16. századi olasz költő, Torquato Tasso panaszát és diadalát idézi meg. A karmesteri pódiumon elsőként köszönti a pécsi közönséget a Kodály Központban Hámori Máté.

A dirigens Hámori Máté (jobb oldali kép) a zenekar Titánium-évada kapcsán az alábbi elmondta: „A titánium egy nagyon tartós, szinte megrongálhatatlan anyag. Paradox módon bennünk, emberekben minden alkatrész törékeny és romlandó, egyedül a lelkünkben lobogó tűz képes romlatlan állapotban maradni a végső percig. Ehhez viszont óvnunk kell, mint ahogy a régiek óvták a házi tűzhelyet. Az én «titánium pillanatom» az a kamaszkori emlék, amikor sok önvizsgálat után rátaláltam a lelkemben lobogó tűzre. Ezt a pillanatot őrzöm, minden kincsnél jobban, és remélem, hogy a lobogása még sokáig fűteni fog belülről.”