Öt év óta nem alakult ennyi cég – még mindig rengeteg a felszámolás

Jó 7600 új cég kezdte meg működését az első negyedévben; hasonló nem fordult elő az utóbbi öt évben a hazai gazdaságban. Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója szerint már 2018 utolsó negyedéve jelezte az alapítási kedv erősödését, ami az idei első negyedévben tovább növekedett, akár kimagaslónak minősíthető. Az idei első negyedben 7614 új cég kezdte meg tevékenységét; ilyen legutóbb 2013–14-ben fordult elő.

A szakember szerint a 2013-i időszak mégsem hasonlítható a mostanihoz, mert akkoriban éppen csökkenni kezdett a cégalapítási lendület. Az utóbbi egy év viszont kiegyensúlyozottnak, negyedévről negyedévre növekedett az alapítások száma, amire a 2000-es évek eleje óta nem volt példa.

A vállalkozási kedv lendületben van, a folytatás azonban megjósolhatatlan. A 2000-es évek eleji cégalapítási hullámot még a 2008–09-i válság sem törte meg, csak a cégjogi szigorodás vetett véget neki a 2010-es évek elején. Ugyanazok a cégjogi jogszabályok, amelyek gyakorlatilag ma is érvényesek. A cégalapítások csak elméletben zajlanak szabályozottabb környezetben.

„A többi céginformációs mutatót tekintve látszik, hogy még korai lenne stabilan növekedő cégstruktúráról beszélni” – figyelmeztet ki az Opten szakértője. Az idei első negyedévében 10 418 céget töröltek, és ez aggasztó. Ez az érték hetedével haladja meg 2018. negyedik negyedévi tényt, holott a múlt egy-két évben már úgy tetszett, hogy stabilizálódnak a cégtörlési számok. A törlések és alapítások ilyen arányú együttes növekedése arra utal, hogy messze még a stabilitás a cégvilágban, a cégfluktuációs indexek rekordokat döntögetnek. Már a negyedéves megszűnési arány is ijesztő, ugyanis három hónap alatt az addig működött cégek két százaléka tűnt el a gazdaságból.

Elméletileg szó lehet akár a cégek egészséges cseréjéről is, csakhogy a gond: a fluktuációs indexek már évek óta magasak, emellett az új alapítású cégek többségben egykori vállalkozásokhoz erősen köthetők.

Az sem jó hír, hogy sok a felszámolás. Az idei első negyedévben 1563 felszámolási eljárást tett közzé a cégbíróság, tehát még mindig nagy sok a behajthatatlan tartozás miatt megszűnő vállalkozás.

Az Opten Cégfluktuációs Index (=az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) első negyedéves értéke átlagosan 10 százalék körül mozgott. Megyénkét tekintve a vizsgált időszak alatt az Opten CFI Zalában, Vasban és Veszprémben érte el a legjobb értékeket, a legmagasabb fluktuációt Budapest, Komárom-Esztergom és Nógrád megye produkálta.