Hawaii sós csokoládét a Tokajihoz

Tokajik kóstolókra várva.A Magyarország első számú történelmi borvidékének számító Tokaj életében nagy változást hozott az elmúlt tizenöt év – mondta Illés Tamás, a borászat marketingvezetője. Az éppen évtizeddel ezelőtt UNESCO világörökségi rangot kapott régió – egyedüliként kultúrtáj kategóriában – őrzi és fenntartja ezt a kincset. Építhetnek a vulkanikus talajra, a mikroklímára, az egyedi szőlőfajtákra, amelyek révén az egyedülálló természetes édes bort készíthetik. Fontos szerepe van a helyi pincék mikroklímájának, az itt is jótékony penészgombának, és segít a modern kor technológiája, valamint az évszázados, apáról fiúra szálló szaktudásnak.

A tokaji sikere összetevődik nagy történelmi múltjából, különleges készítési módjából, egészségességéből, édességéből, mert boldogsághormont termel, és drágasága is kiemeli az átlagos borok közül.

A bemutatkozó cégnek két kóstolópincéje van: a tolcsvai és a szegi. Az aszúk mellett kialakították a „Grand Selectiont”, amely márkanév alatt a felsőkategóriás minőségi boraikat hozzák forgalomba, ezek az egykor királyi tulajdonban lévő szőlőterületekről származnak.

Hawaii feketesós karamellás nyalóka.

Gesztenyehab-gyűrű.A nagy válogatás öt borához, a Sárgamuskotályhoz, a barrikolt Tokaji Furminthoz, a Tokaji Késői Aranyhoz, a száraz Szamorodnihoz, valamint az 5 puttonyos aszúhoz készültek a ceglédi Békebeli Cukrászat ínyenc falatkái, desszertjei. A 2005-ben, kertvárosi zöldövezetben kialakított cukrászat, mint Lajos Mary felelős szakmai vezető ismertette, a tradíció és innováció jegyében működik. Kínálja a monarchia-kori finomságokat és a mai újdonságokat egyaránt, figyel a táplálkozás-élettani hatásra. Helyi termelőktől szerzi be az alapanyagokat, amelyek között például nem szerepelnek sem margarin, sem a mostanában oly divatos adalékok. Viszont a Békebeliben használnak például nyírfacukrot, valódi tejtermékeket, nemes kakaókat, friss gyümölcsöket, készítenek glutént és tejet nem tartalmazó süteményeket, figyelnek a szezonális kínálatra. A borokhoz ajánlott desszertek között szerepelt az érdekes ízvilágú, hawaii fekete sós, fehér csokoládés bonbon, libamájkrémmel töltött édes makron, mandulás feketecsokoládé és gesztenyelekváros krémkülönlegesség is. Így az ínyencek és a hagyományos ízek kedvelői sem maradtak hoppon.