Hazatértek a csalogányok: kezdődik a fülemülék éjszakája

A fülemülék tavaszi vonulásához alkalmazkodva a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) több mint egy évtizede hirdeti meg a „Fülemülék éjszakája” programsorozatát. Április végétől május végéig országszerte számos helyszínen, többnyire lakott területeken vagy közelükben várják a madarászok a madarak iránt érdeklődőket, hogy rövid késő délutáni, kora esti sétán hallgassák a fülemülék koncertjét. A rendezvény-helyszíneken nem csupán hallható, de gyakran emberi kézben láthatók is fülemülék, ugyanis sok helyütt madárgyűrűzés is zajlik. (Nyitó képünk: Sok rendezvényhelyszínen bemutató madárgyűrűzéssel is várják az érdeklődőket,ahol az egyik fő célfaj természetesen a fülemüle; fotó: Orbán Zoltán.)

Hazánkban a lakott területek bokrosaiban is gyakorinak számít a világ egyik legszebb énekhangú madara – a fülemüle. Ez a verébméretű, egyszínű barnás felsőtestű, vöröses farkú madár nemcsak kilométerre is elhallatszó hangereje és énekének változatossága miatt híres, de az is különleges benne, hogy a hímek éjszaka is énekelnek.

A fülemüle hangja évezredek óta megigézi az embereket és megihleti a művészeket. Andersen „Fülemüle” című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Händel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde „A csalogány és a rózsa” című novellájának csalogány főhőse dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán; Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár.

A rádió hőskorában, Angliában a BBC közvetített egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel 1924 májusában. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a rákövetkező 12 tavaszon megismételték.

A faj hosszú távú vonuló, a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein tölti. Az első madarak már április első felében, a többség azonban április végén és május elején érkezik Magyarországra, és a hímek szinte azonnal énekelni kezdenek.

A „Fülemülék idei éjszakája” programhelyszínek folyamatosan frissülő listája.