Hazudott a PestiSrácok, a főszerkesztő úgy tett, mint aki elnézést kér

„Hírhamisítással vádolja lapunkat a Momentum és vele együtt a dollárbaloldal számos lapja … a GEOrgPOLITIKA című vlogunk október 28-án közzétett epizódja miatt. Georg Spöttle nagyon népszerű videóműsorában valóban megjelent egy félreérthető illusztráció, amiért elnézést kérünk, ugyanakkor visszautasítjuk a vádat, hogy szerkesztőségünk Oroszország pártját fogná.” Ezzel a szöveggel kért elnézést a PestiSrácok főszerkesztője, aki még azt is kikérte magának, hogy ők az oroszok pártján állnának. (A nyitó képhez: Ukrajna: itt is oroszok jártak; kép: szabadeuropa.hu.)

Lehet, hogy Huth Gergely és a szerkesztőség néhány tagja odahaza, magánemberként nem Putyinékat támogatja ebben a gyalázatos háborúban, ám működésük – mondjuk így: írói munkásságuk – szembe megy ezzel az állításukkal. Az említett Georg Spöttle, volt fideszes egyéni képviselőjelölt, aki elmondása szerint ma is a Fidesz tagja, nemrégiben arról beszélt az Ultrahang Youtube-csatornának, hogy „én nem rejtem véka alá a nézeteimet, én ebben a háborúban maximálisan Oroszországot támogatom.”

Amiért Huth Gergelynek elnézést kellett kérnie, az pedig nem kisebb vétség, minthogy Georg Spöttle videóblogjában az ukránok Donbaszban elkövetett bombázásairól „mutatott be” felvételeket, miközben az általa bemutatott képsorokról kiderült, hogy nem az ukrajnai Donbaszban, hanem a szíriai Aleppóban készültek, nem 2022-ben, hanem 2016-ban, és nem az ukránok bombázták a szíriai polgári lakosságot, hanem az oroszok. Mint a jereváni rádióról szóló egykori viccben: – Igaz-e, hogy Moszkvában Mercedeseket osztogatnak? – Igaz, azzal a kiegészítéssel, hogy nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Mercedeseket, hanem Moszkvicsokat és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

Ami tehát a PestiSrácok és Huth Gergely főszerkesztő bocsánatkérését illeti, azt nem kell komolyan venni. Aki félreérthető illusztrációnak nevezi a szándékos hamisítást, a nézők megtévesztését, az, ahogy mondani szokás, ennél nagyobb gazemberségekre is képes. Már ha a médiában van annál nagyobb gazemberség, mint szakmányban hazudni, félretájékoztatni az embereket, meghamisítani a valóságot.

Nem kizárt, hogy ezért a kis csínyért Huth Gergely és stábja kemény figyelmeztetést kapott a Fidesz központjától. Nem azt vetették a szemükre, hogy hazudtak, hanem azt, hogy mindez kiderült. Amit Huth Gergely és társai elkövettek, az nem bocsánatkérés, hanem annak a beismerése, hogy a magát PestiSrácoknak nevező, az 56-os pesti srácok emlékét már névválasztásával is megcsúfoló portál sem szakmailag, sem pedig morálisan nem akar megfelelni a tisztességes újságírás elemi követelményeinek.