Hazugság, gyengeség, süllyedés

Normális országban ez nem fordulhatna elő. Ilyen csak megbetegített országokban történik. Hogy a miniszterelnök kedvenc újságjában, egy sportnapilapban háborúra uszító hirdetés jelenik meg. (Nyitó kép: micsoda hasonlóság 1944–ből!)

Olyan szöveggel és képi világgal, amely Magyarország legsötétebb korszakára emlékezteti azokat, akik még tudnak és mernek emlékezni. „Igazság, erő, felemelkedés” hirdeti a gépfegyveres katonákat ábrázoló fotó felirata, alatta a szöveg: Tegyük együtt naggyá a Kárpát-medencét. Majd, akinek ez kevés, ott az eligazítás: keszüljetek.hu.

Ez a förtelem abban az újságban jelent meg, amelynek Orbán Viktor kedvenc újságírója a főszerkesztője. Az Alapjogok Központ nevű, Fideszhez nagyon közeli szervezet rendelte meg, és – feltehetőleg – fizette a hirdetés árát.

Normális országban ilyen nincs! Vagy, ha mégis, mert véletlenül porszem került a gépezetbe, a főszerkesztőt még aznap páros lábbal kirúgják, a hirdetés megrendelőjének számláját zárolják, és alaposan megvizsgálják, honnan volt pénze erre a förtelemre.

És persze megszólalna a köztársasági elnök, aki rendkívüli adásidőt kérne a televízióban, nem többet, mint öt percet, mert ennyi idő is elég neki, hogy elmondja: mélységesen fel van háborodva, és mindent el fog követni, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő. 

A legfőbb ügyész soron kívüli vizsgálatot rendel el az ügyben, addigra már számítógépeket és más kellékeket foglalnak le az ominózus újság szerkesztőségében.

A miniszterelnök pedig rendkívüli sajtótájékoztatón jelenti be, hogy eddig és nem tovább, mert a háborús uszítás, a félelemkeltés megengedhetetlen és tűrhetetlen.

De nem ez volna a legfontosabb, ami egy normális országban történnék, hanem az, hogy a valódi keresztény értelmiségiek, valamint a Fidesz-fanok ezrei tiltakoznának a hirdetés ellen, és garanciákat kérnének arra, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő Magyarországon. Azok az emberek, akik eddig vakon hittek Orbán Viktorban és a Fideszben, most föltennék maguknak a kérdést, hogy „mi tényleg ilyen Magyarországot akartunk”? Olyan országban akarunk élni, ahol a kirekesztés, a gyűlöletkeltés, a félelemre alapozott uszítás központi alapjog lett? 

Mert minden országban vannak gazemberek, de a normális demokráciákban meg szokták különböztetni őket a tisztességes polgároktól. A hitvány uszítókat be sem engedik egy rendes társaságba, vagy, ha valamilyen félreértés folytán alkalmilag mégis odakeverednének, kitennék a szűrüket, mint macskát szarni.

Ez az eszme, amelyet az Orbán Viktor kedvenc napilapjában megjelent hirdetés sugall, a történelem folyamán már többször beleavatkozott a Kárpát-medence lakóinak életébe. Nem naggyá tette azt, hanem kicsivé, nem dicsőséget hozott az itt élő emberekre, hanem szégyent.