Hetven év óta a legnagyobb infláció Németországban

Szeptemberben az egekbe szöktek a fogyasztói árak. Az infláció évtizedek óta először kétszámjegyű: a pénz értékcsökkenése Németországban a háború utáni évek óta először érte el a 10 százalékos határt. A magas energia- és élelmiszerárak hatására a fogyasztói árak szeptemberben 10 százalékkal ugrottak meg éves összevetésben. Az ukrajnai háború következményei a magas inflációval, valamint a monetáris politika szigorításával valószínűleg hosszú idő óta először csökkentik az emberek vagyonát világszerte. (A pénzügyi eszközök valószínűleg jó két százalékkal zsugorodnak – a kilátások borúsak. Foto: Monika Skolimowska/dpa-central-picture)

A Szövetségi Statisztikai Hivatal tegnap megerősítette a szeptember végén közölt előzetes adatokat. Augusztusban 7,9 százalékos éves inflációt regisztráltak. A közgazdászok szerint az embereknek először alkalmazkodniuk kell a továbbra is magas inflációhoz. A szövetségi kormány némi lazításra számít a jövő évben a tervezett gázárfék hatására.

A magas infláció csökkenti a fogyasztók vásárlóerejét, akik kevesebbet engedhetnek meg maguknak egy euróért. Hónapok óta az energia és az élelmiszer volt a legnagyobb ármozgató. „Emellett a 9 eurós közlekedési jegy lejárta és a tankkedvezmény növelte a 2022 szeptemberi áremelést” – magyarázta Georg Thiel, a Szövetségi Statisztikai Hivatal elnöke. Mindkét intézkedés augusztus végére korlátozódott. A szövetségi és a tartományi kormány jelenleg tárgyal a 9 eurós jegy utódjáról.

A fogyasztóknak 43,9 százalékkal kellett többet fizetniük az energiáért szeptemberben, mint egy évvel azelőtt. A könnyű fűtőolaj több mint kétszer annyiba került (108,4 százalékkal), a földgáz pedig 95,1 százalékkal drágult. A villamos energia ára 21 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerek ára 18,7 százalékkal nőtt egy év alatt. Különösen az étkezési zsírok és olajok, valamint a tejtermékek és a tojás sokkal drágábbak.

Az előző hónaphoz képest szeptemberben 1,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Európa legnagyobb gazdaságában.

Az energiaárak meredek emelkedése miatt a fogyasztók és vállalatok támogatására a szövetségi kormány 200 000 millió eurós védőpajzsot hirdetett meg. A tervezett gázárféket is ebből kívánja finanszírozni. 

A Szövetségi Gazdasági Minisztérium előrejelzése szerint ez visszafogja a fogyasztói árak növekedését a következő évben. A szövetségi kormány a folyó évben 8 százalékos, a következő évben 7 százalékos átlagos inflációra számít.

A jelenlegi szintű infláció az újraegyesített Németországban soha nem létezett. A régi szövetségi államokban az 1950-es évek elején 10 százalékos vagy annál nagyobb arányt mértek, de a számítási módszer az idők során változott.

A rekordmagas infláció ellen magasabb kamattal küzdő Európai Központi Bank (EKB) kétszázalékos infláció mellett célozza meg az euróövezet középtávú árstabilitását. 

Szeptemberben Németország esetében 10,9 százalék volt a monetáris politika szempontjából meghatározó HICP-index, azaz a harmonizált fogyasztói árindex. A nemzeti statisztikai hivatalok által megadott fogyasztási adatokból az Eurostat által számított árindex, harmonizált indexszám. Arra hivatott, hogy lehetővé tegye az Európai Unió tagországai inflációs mutatóinak az összehasonlíthatóságát.