Hiányzik a semlegesség, az egymás iránti szolidaritás a magyar sajtóból

Még ma is időzzünk egy keveset Emmanuel Macron francia államfővé választásának sajtóvisszhangjánál.

A német Frankfurter Rundschau elégedetten állapítja meg, hogy a lengyel Jaroslaw Kaczynski, a magyar Orbán Viktor és az amerikai Donald Trump mellé most nem sorakozhat fel „eszmetársuk”, Marine Le Pen. A világ ötödik legnagyobb nemzetgazdaságának, az atomhatalmak egyikének, az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyik állandó tagjának az élén meggyőződéses európai áll majd, ami reményre ad okot – véli a majna-frankfurti lap.

Szintén kiemelésre érdemes a De Standaard című holland nyelvű – flamand – brüsszeli lap értékelése, miszerint Európa fellélegezhet, nem igazolódott a populizmus dominóhatásától való félelem: Ausztria és Hollandia után Franciaország is úgy döntött, hogy nem hajlandó fejest ugrani az ismeretlenbe. Olaszországban ismét felbukkan Matteo Renzi, Németországban Angela Merkel a jelek szerint ellenőrzése alatt tartja a helyzetet.

A legtöbb gazdasági mutató – tíz év után most először – végre ismét zöld fénnyel világít. A belga lap szerint szűk egy esztendővel a tragikus brexit-referendum után most adott a lehetőség arra, hogy politikai értelemben újra sínre tegyék az Európai Unió ügyét. De – figyelmeztet a szerző – még nem sikerült megnyerni az európaiak szívéért és eszéért vívott harcot. Nagy a kockázata annak, hogy az establishment fellélegez, és ugyanúgy folytatja, mint eddig – véli a De Standaard.

A konzervatív londoni The Telegraph az unióból távozni kívánó britek szemszögéből elemzi az EU megszilárdítására törekvő Macron győzelmét, és arra jut, hogy a francia elnökválasztási eredmény nyomán Theresa May brit kormányfő elégedetten hátradőlhet. Macron ugyanis – bár energikusan fogja képviselni a francia és az uniós érdekeket – olyan pragmatikus ember, akivel lehet tárgyalni és kölcsönösen jó megállapodásra jutni. A Telegraph emlékeztet arra, hogy Emmanuel Macron korábban kiemelte például a védelmi kérdésekben való további együttműködés fontosságát. „A volt bankár tudja, hogyan kell üzletet kötni” – jegyzi meg a konzervatív londoni lap. Ha viszont Marine Le Pent választották volna meg Franciaország elnökének – folytatódik a gondolatmenet –, akkor az unió olyan mértékben elbizonytalanodott volna, hogy képtelen lett volna azt is eldönteni, egyáltalán miként tárgyaljon a kapcsolatokat új alapokra helyezni kívánó Londonnal. Lehet, hogy Le Pen rokonszenvet érez Theresa Maynek az unióból való brit távozás melletti álláspontja iránt, de az ő rokonszenve megmérgezné azt a kutat, amelyből Nagy-Britannia jó alkut remél meríteni a maradék unióval – olvasható a Telegraph kommentárjában.

Váltsunk témát. Az EUObserver című brüsszeli uniós hírportál beszámol arról, hogy Erna Stolberg norvég miniszterelnök szerint Magyarországnak és Lengyelországnak engedélyeznie kell a civil szervezetek független finanszírozását az egymilliárd eurós, jelenleg meghosszabbításra váró norvég segélyprogram keretében. „Nem engedhetjük meg Lengyelországnak és Magyarországnak, hogy felügyelje a civil társadalomnak szánt pénzeket. Független szervezeteknek kell ezzel foglalkozniuk” – mondta Solberg az NTB norvég hírügynökségnek. Mint megjegyezte, az „illiberális” hatalmak nem értik, hogy a civil szférának miért kell függetlennek lennie. A norvég kormányfő felvetette ezt a kérdést, amikor a múlt héten Brüsszelben tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével – írja az EUObserver.

A liberális szemléletű bécsi Der Standard, valamint a Bild című, nagy példányszámú német minőségi bulvárlap egyaránt beszámol arról, hogy a re:publika elnevezésű – egyébként évente megrendezett – nemzetközi berlini médiakonferencián tegnap a sajtószabadság volt a fókuszban. A sajtószabadságot ért különböző jellegű sérelmekről beszámolók hangzottak el. Török, egyiptomi, illetve lengyel újságírók mellett szót kapott Gergely Márton, a megszüntetett Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese is, aki úgy fogalmazott: a magyar újságírók olyan helyzetbe kerültek, mint békák a fazékban, amikor lassú tűzön forralják fel a vizet. A média túl későn ismerte fel a fenyegetést, és hagyta magát belerángatni a lövészárokharcokba, ahelyett, hogy semlegességet, egymás iránt pedig szolidaritást tanúsított volna – mondta a magyar újságíró a rendezvényről szóló beszámolók szerint.

Az osztrák Der Standard beszámol egy ehhez szorosan kapcsolódó témáról, a 444.hu újságírónőjét múlt pénteken ért inzultusról, az annak nyomán a Fidesz-iroda előtt tartott demonstrációról is. A tudósítás kitér Bayer Zsolt kommentárjára, és arra, hogy Szél Bernadett, az LMP társelnöke ennek nyomán erőszakkal való fenyegetésért feljelentette Bayert – mint a Der Standard fogalmaz – „Orbán házi publicistáját”.

Sajtószolidaritás

Levél érkezett szerkesztőségünk címére 2017. 05. 08. 16:21 keltezéssel, Sajtó (KK) címről. Tárgya sajtóközlemény: „Valótlanok a Napi.hu cikkében a Klebelsberg Központra vonatkozóan megfogalmazott sugalmazások, állítások, amelyek úgy állítják be a szervezetet, mintha ki akarna bújni bármilyen felelősség alól a veronai buszbaleset kapcsán…”

Nem kívántuk tovább olvasni a kommünikét, tekintettel arra, hogy nem bennünket, hanem egy harmadik felet illet, aki jel szerint egy teljesen kívülálló (jelen esetben az Infovilág Szerkesztősége) közreműködésével szeretett volna „helyre tenni” a közlemény kibocsátója, a Klebelsberg Központ stratégiai és kommunikációs főosztálya.

A KK levelére postafordultával, 16:32-kor ezt írtuk:

Nagyon kérem Önöket, hogy az ősi szabály megtartása végett kifogásaikat azzal közöljék, akivel Önöknek gondjuk van, jelen esetben a napi.hu szerkesztőségével. Azt ugyanis nem várhatják, hogy egyik lapszerkesztőség nekiugrik a másiknak abban az esetben, ha egy harmadik félnek bárminemű kifogása van.

Miként az Önök oldalán működik a szigorúan vett és szerfölött furcsa „szolidaritás”, pl. a miniszterük válogat a különféle sajtóorgánumok között a nyilatkozását illetően, akként (még) működik egy egészséges szolidaritás az újságírói etikai elvekhez és gyakorlathoz ragaszkodás formájában.

Remélem, tiszteletben tartják ezt az álláspontunkat.

Kiváló tisztelettel:

Kulcsár László felelős szerkesztő

Ez a levelünket másolatban eljuttattuk a valódi címzettnek, a napi.hu szerkesztőségnek is.