Himnusz, corvinák, Szendrey Júlia – a magyar kultúra napja a nemzeti könyvtárban

A Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésekkel, Szendrey Júlia köré szövődő konferenciával és a magyar Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár január 22-én.

Ezen a napon továbbá könyvbemutatóval és különleges tárlatvezetésekkel várják a látogatókat, akik megismerkedhetnek a kódexek titkaival és bepillanthatnak Mátyás udvarának reneszánsz hétköznapjaiba.

A magyar kultúra napja részletes programja:

9,30–14,30: Szendrey Júlia-konferencia.
A szakmai tanácskozáson irodalom- és művelődéstörténészek különféle szempontok szerint közelítik meg és mutatják be Szendrey Júlia életművét, életszerepeit és kapcsolati hálóját.

10–17,00: A magyar Himnusz kéziratának kiállítása (Manuscriptorium)

11–14,00: A könyvtár titkai – könyvtári séta az OSZK-ban 

16,00: Szabó Zoltán könyvbemutató. A nemzeti könyvtár a magyar kultúra napjához kapcsolódva mutatja be az OSZK Kiadó és a Kortárs Kiadó 2018-ban társkiadásban megjelentetett Szabó Zoltán-monográfiáját, amelyet Tokaji Nagy Erzsébet és Szádeczky-Kardoss Zsófia jegyez. A két szerzővel és Szabó Zsuzsával A. Szabó Magda beszélget, a kötetből részletek hangzanak el.

Reneszánsz hétköznapok Mátyás udvarában

15,00: A kódexek titkai – tárlatvezetés a corvina-kiállításon

16,00: A művészet hatalma és a hatalom művészete – tárlatvezetés a corvina- kiállításon

17,00: Reneszánsz hétköznapok Mátyás udvarában – kerekasztal-beszélgetés Buzás Gergely régész-művészettörténész, a Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója, Láng Benedek tudománytörténész, a BME tanszékvezetője, Kovács Gábor zenetörténész, az SZTE oktatója és Zsoldos Endre csillagászattörténész, MTA CSFKI részvételével.

A könyvtárban a magyar kultúra napján kedvezményesen megvásárolható a Magyar Himnusz képes albuma, a corvina-kiállítás vezetője, valamint a Szabó Zoltán című kötet. továbbá beiratkozáskor 50 százalék kedvezményt jár az éves könyvtárhasználati díjból.

Az Országos Széchényi Könyvtár a Budavári Palota “F” épületében működik. Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)