Hipermodern kutató-fejlesztő központot épít a magyar Ericsson a budai Infoparkban

Hazánk legmodernebb, legújszerűbb székháza a nemzetközi LEED Gold szigorú környezettudatos minősítés szerint valósul meg. Alapkövét ma rakták le Őexcellenciája Niclas Trouvé, a Svéd Királyság magyarországi nagykövete, dr. Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára, Éry Gábor, az Ericsson vezérigazgatója, Noah Steinberg, a kivitelező WING Zrt. elnök-vezérigazgatója és dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere jelenlétében.

A leendő székház helyszíne, környezete.

Az Ericsson Magyarország budapesti két, nagy egysége – a K+F központ, valamint az értékesítést és a szolgáltatási üzletág – 2017 végén az addigra megépülő ultramodern székházba költözik össze. Az Ericsson budapesti K+F központja, amely az ország egyik nagy IKT K+F központja továbbra is a számára fontos egyetemek, az innovációs ökoszisztéma közvetlen közelében marad, az Infoparkban.

Az Ericsson-ház építésével a vállalat a Wing Zrt.-t bízta meg. A legmagasabb minőségi normák szerint készülő irodakomplexumot mindenben az Ericsson igényeire szabják. Emellett a 21. század követelményeknek megfelelő  megoldásokat felvonultató Duna-parti épület LEED Gold környezetvédelmi minősítéssel rendelkezik – azaz mind az öt környezeti kategóriában (környezeti szempontból előnyös elhelyezkedés, vízfelhasználás hatékonysága, energia és légkör, anyagok és anyagi eszközök, belső környezet minősége) fenntartható megoldásokkal épül.

A székház látványterve.

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója az alapkőletételkor hangoztatta: „Az idén ünnepeljük az Ericsson Magyarország megalapításának 25. évfordulóját. Az Ericsson-ház felépítése fontos mérföldkő számunkra, hiszen először költözhetünk az igényeink szerint kialakított közös irodaházba, ahol mind a kutatás és fejlesztés, mind az értékesítési és a szolgáltatási üzletág egy épületben, sajátos igényeiknek megfelelően dolgozhat. Hiszem, hogy az Ericsson új otthona kialakításával sarkallja majd a kreativitást, valamint a kutatás, a fejlesztés és az értékesítés közötti szorosabb együttműködést, amely még újabb technológiai áttörésekhez járulhat hozzá. Munkatársaink a jövőben már nem csupán a kommunikációs technológiák és szolgáltatások vezető világcégénél dolgoznak, de mindezt hazánk legmodernebb és legzöldebb irodaépületében, a budapesti IKT szívében tehetik” – mondta az Ericsson Magyarország vezérigazgatója. Éry Gábor hozzátette: „Az új épület üzenet is egyben, amely szerint az Ericsson hosszú távra tervez Magyarországon és hogy hazánk továbbra is az egyik legfontosabb kutatási és fejlesztési központ Európában és a világon.”

Az aula látványterve.

Az új helyre költözik át az Ericsson budapesti technológiai inkubátorháza, az Ericsson-garázs, itt kapnak helyet a K+F központ fejlesztő laboratóriumai is. Az új épület kialakítása is a kollégák közötti interakciók lehetőségét szolgálja (kis létszámú és nagy befogadó képességű társas terek, gyors kommunikációt támogató mini tárgyalók, intenzív kooperációt segítő, kevés bútorral berendezett „scrum” szobák, konferencia-központ stb.). Emellett zöld, belső teraszok, a feltöltődődésre, kikapcsolódásra alkalmas rekreációs centrum, biciklitároló, öltözők, zuhanyozók, éttermek, kávézó stb. is várják az ericssonosokat az új helyen. A világos, tágas és rugalmas munkakörnyezet kínálta előnyökhöz ráadásként kapcsolódik a Duna-part vonzó közelsége, valamint a modern, sportolásra, pihenésre és aktív kikapcsolódásra is alkalmas parkosított zöld környezet (Kopaszi-gát, egyetemi kampusz, Tüskecsarnok stb.).

Az Ericsson Magyarország máris csaknem 2000 szakembert foglalkoztat, tevékenysége három pilléren nyugszik. A cég az ország egyik nagy, telekommunikációs és informatikai kutatással, szoftver- és hardverfejlesztéssel foglalkozó társasága. Tevékenységében példaértékű az oktatás, az alapkutatás, az alkalmazott kutatás és az ipari megvalósítás láncolata. A második pillér az üzleti területhez tartozó régiós mérnöki szolgáltató központ, ahol magasan képzett mérnökök a világ számos országában vesznek részt távközlési rendszerek kiszolgálásában, tervezésében, megvalósításában, különböző rendszerek integrációjában. A harmadik fő területként az Ericsson Magyarország a hazai távközlési szolgáltatók és vállalkozások beszállítója és szolgáltatója, így a Magyar Telekom stratégiai partnereként a cég mobilhálózatának kizárólagos szállítója. Az Ericsson emellett helyszíni és telephelyi karbantartó tevékenységet is végez hazai szolgáltatók részére.