Hitelgarancia: 1550 millió € állami támogatás

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a 1550 millió euró (azaz körülbelül 550 milliárd forint) összegű magyar hitelgarancia-programot, amely a koronavírus-járvány által érintett vállalkozásokat hivatott segíteni. A támogatási programot a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozóan nemrég elfogadott ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá.


Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke kijelentette: „Az 1550 millió eurós program lehetővé teszi Magyarország számára, hogy állami hitelgaranciákat nyújtson a koronavírus-járvány által érintett vállalkozások számára. Az intézkedések segítenek a vállalkozásoknak azonnali működőtőke- és beruházási szükségleteik fedezéséhez, valamint ahhoz, hogy a válság alatt és után is folytathassák tevékenységüket és megtarthassák alkalmazottjaikat.”

Magyarország egy olyan 1550 millió euró (kb. 550 milliárd forint) összegű programot jelentett be a Bizottságnak, mely a koronavírus-járvány által érintett vállalatokat hivatott támogatni. A program két egymást kiegészítő intézkedésből áll:

# a részben állami tulajdonú Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vállalkozásonként legfeljebb 14 millió euró (kb. 5 milliárd forint) összegű hitelgaranciákat nyújt;

# az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank Zrt. ezen összeget meghaladó, 28 millió euró (kb. 10 milliárd forint) összegig terjedő hitelgaranciákat nyújt.

A program keretében az állami támogatás az új és már meglévő beruházási- és működőtőke-hitelekre igénybe vehető állami garancia formájában fog megvalósulni. A garanciákat hitelintézeteken keresztül fogják közvetíteni. A program célja, hogy likviditást biztosítson a koronavírus-válság által leginkább sújtott vállalkozások számára, segítve ezáltal, hogy a járvány alatt és után is folytathassák tevékenységüket, beruházzanak és megtarthassák alkalmazottjaikat. A program a mikro-, kis- és középvállalkozások és a nagyvállalatok számára egyaránt elérhető lesz.

A Bizottság megállapította: a magyar intézkedés összhangban van az ideiglenes állami támogatási keretszabályban meghatározott feltételekkel, különös tekintettel a következőkre:

1.) a vállalkozásonként nyújtható mögöttes hitel összege arra az összegre korlátozódik, mely a vállalkozásnak a belátható jövőben felvetődő likviditási szükségleteinek fedezéséhez szükséges,

2.) a garanciák csak ez év végéig nyújthatóak,

3.) a garanciák időtartama legfeljebb hat évre korlátozódik,

4.) a garanciadíj összege nem haladja meg az ideiglenes keretszabályban előirányzott szinteket, és

5.) a program megfelelő biztosítékokat tartalmaz avégett, hogy a hitelintézetek a támogatást hatékonyan közvetítsék a rászoruló kedvezményezetteknek.

A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar intézkedések szükségesek, megfelelőek és arányosak a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez. Ennek megfelelően az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta az intézkedéseket.

Az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabályról szóló bizottsági sajtóközlemény / Az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabály kibővítéséről szóló bizottsági sajtóközlemény