Hollókői húsvéti fesztivál: lány s asszony nem marad szárazon

Éppen harminc évvel ezelőtt választotta az UNESCO a világörökség részének az egyetlen magyar falut, a Palócföld szívét, Hollókőt. Az ottani házak, népviseletek, népszokások mind-mind az egyetemes kultúra részei, és a palócok büszkén s vidáman őrzik is a hagyományaikat. Húsvét közeledtével a lányok kinézik az udvar legszebb tyúkját, és különleges étrenddel dédelgetik, hogy minél gömbölyűbb tojásokat tojjék.

A fiúk ezalatt a nagyapjuktól örökölt vödrüket tisztogatják, fényesítik, hogy húsvét hétfőn az övék legyen a legpontosabb célzó eszköz széles e hazában. Mert a vödör avatatlan kézben fegyver, a hollókőiek kezében azonban művészi eszköz. Mert: vödörrel locsolnak, és nem csupán hagyományból.

Április 15–17. között, a háromnapos húsvéti fesztivál alatt Hollókő átalakul. A hagyományos falusi csendet megtöri a zeneszó és a nyüzsgés; a helyi öregek leginkább a lányok sikongásait szeretik hallgatni, mert ebből rögtön tudják, hogy újra itt a tavasz. A faluba látogatók végre megkóstolhatják a híres hollókői házi rétest meg a palóc lepényt is. Megcsodálhatják a helyiek világhírű viseletét, hiszen Hollókőn „divat a hagyomány”. Aki ennél többre vágyik, részt vehet Lajkó Félix, a Kerekes Band, az Esszencia, a Bazseva, Ferenczi György és a Rackajam vagy a Dűvő koncertjén. És hogy a mátrai betyárokat se hagyjuk ki a buliból, az idén is a Kerekes Band-udvar lesz a betyárok tanyája.

Miközben a falu népe mulat, a vár ura bemutatja, hogy nemcsak a hollókői asszonyoknak tartott órákig a beöltözés, hanem a középkori lovagoknak is: ruhapróba, fegyveres bemutató, vödörhajítás egyaránt része a hollókői hagyományos húsvétnak. Az Ófaluban az ünnepi szentmise és körmenet az ünnep legszebb és legmeghittebb eseménye.

http://www.holloko.hu

http://www.husvetifesztival.com

https://www.facebook.com/IloveHolloko/

https://www.youtube.com/iloveholloko

https://www.instagram.com/holloko_falu