Holnaptól vesekongresszus a vásárvárosban – kilencezer szakembert várnak

Holnap, június 13-án nyílik és június 16-án zárul Budapesten az ERA-EDTA (European Renal Association – European Dialysis and Transplant Association), az Európai Vese Társaság és Európai Dialízis és Transzplantációs Társaság 56. nemzetközi kongresszusa. A szövetség a kongresszust is felhasználja arra, hogy felhívja a lakosság és a politika figyelmét a krónikus vesebetegségre (CKD), egyben sürgeti a döntéshozókat, hogy mihamarabb hozzák meg a megelőzéshez szükséges intézkedéseket.

A világ legrangosabb nephrológiai szakmai szövetsége évente más-más európai városban ülésezik. Az idei kongresszusra már hét évvel ezelőtt nyújtott be pályázatot a HUNGEXPO, a Magyar Nephrológiai Társaság támogatásával. Budapest legutóbb 1986-ban volt az esemény házigazdája. Akkor a háromezer személyes rendezvény nagynak számított, ám azóta a részvevők száma megháromszorozódott. A kongresszus négy napjára 9–10 ezer orvos delegátust várnak június 13–16. között a világ minden tájáról.

A HUNGEXPO-n már megtörténtek az előkészületek a 2500 fő befogadására alkalmas plenáris terem és további 7 (500-1000 fő kapacitású) szekcióterem kialakítására. A rendezvény teljes helyigénye 40 ezer négyzetméter. A rendezvény méreteit jól jelzi, hogy a házigazda HUNGEXPO összesen 9 ezer bútort mozgat a helyszínen, és több 10 ezer adag ebéddel készül a kongresszusra.

Legutóbb 2002-ben fogadott hasonló nagyságú rendezvényt Budapest, az EASD-t, az európai diabétesz kongresszust. A vesekongresszusra érkező mintegy 10 ezer vendég a főváros összes nagy szállodájának forgalmát megnöveli legalább 30 ezer vendégéjszakával.

A kongresszus egyik kísérő eseménye a „Run for Kidneys” jótékonysági futás lesz június 14-én délután fél 5-től. A rendezvény bevétele, a fejenként 20 eurós nevezési díj a Magyar Vesebetegekért Alapítványt támogatja. Az 5 kilométeres távot a HUNGEXPO és a Kincsem park területén futják le a résztvevők.

A HUNGEXPO már eddig is számos orvosi témájú kongresszusnak, kiállításnak adott otthont. Tavaly tartották meg a vásárvárosban az ESC (European Society of Contraception and Reproductive Health) kongresszusát 1500 résztvevővel, az egyik nagy amerikai gyógyszercég pedig a ugyanott rendezte szakmai szemináriumát 2000 európai kardiológus részére. A Dental World fogorvos szakmai kiállítást és konferenciát már 5. alkalommal rendezték Kőbányán. Az idén október 7–9. között Egészségügyi és Orvostechnológiai szakkiállítást és konferenciát, a HUNGAROMED-et fogadja a vásárközpont.