Húszéves a budai Fény Utcai Piac – a jelen és a múlt számokban

Hatvan tulajdonos, 150 üzlet, 2 millió lángos – csak két szám az idén 20 éves Fény Utcai Piac életéből, amely az év végéig egyfajta „szórakoztató központként” is működik. A múlt két évtizedben több mint 31 millió látogattak a főváros budai oldalának legnépszerűbb piacára. A „piacozás”, mint elsősorban hétvégi program, egyre népszerűbb a fiatalok körében is. (Nyitó képünkön a jubiláló FényUtcai Piac kívülról; MTI Foto, Kovács Attila felvétele.)

A képen: piaci pillanatkép; MTI Foto, Kovács Attila felvétele.

A Fény Utcai Piac 20. születésnapja alkalmából már szeptemberben megkezdődött az év végig tartó programsorozat – a vevők szórakoztatására. A látogatók már találkozhattak lufihajtogató bohóccal, arcfestővel, karikaturistával, élvezhették a bűvészshow-t, vár még rájuk egy retrókiállítás, fotópályázat és óriásbuborék-bemutató is. Akárcsak tavaly, azidén is lesz jótékonysági akció.

Már a múlt század harmincas éveinek kezdetén tartottak nagy hetivásárokat a budai a Lövőház utcában. Ezt követően 1940-ben Budapest Főváros Törvényhatósági Bizottsága határozatban jelölte ki a Lövőház, a Fény és Retek utca által határolt területen egy csarnok felépítését, amelyet végül csak a háború után, 1953-ban nyitottak meg. Mai formáját az 1998-ban lezajlott piacrekonstrukciónak köszönheti. Cságoly Ferenc Ybl-díjas építész tervei alapján – a garázzsal együtt 5 szintes épületet alakítottak ki a már jól ismert üzletekkel, piaci standokkal és mozgólépcsőkkel.

„A Fény Utcai Piac az egyik legforgalmasabb, legnyüzsgőbb pontja a II. kerületnek, ahol minden korosztály talál valamit a maga számára, és amely kicsit összehozza az embereket, akiknek egyre kevesebb a spontán találkozási lehetősége. Büszkék vagyunk rá, hogy ez a kedvelt bevásárlóközpont, piac és gasztronómiai egység a mi kerületünkben van” – mondta az ünnepi tájékoztatón dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere.

„A piac sokat változott a múlt évtizedekben, de a széles és friss kínálat, a rejtett kincsek, az őstermelők meglepetései, a rend és a tisztaság és a jó hangulat változatlan maradt – állapította meg Varga László, a Fény Utcai Piac Társasház Intéző Bizottságának elnöke. – Vásárlóink szinte hazajárnak: recepteket és főzési tippeket cserélnek, régi, jó ismerősként üdvözlik egymást…”

A csaknem 20 ezer négyzetméteren berendezett 150 üzletnek az önkormányzattal együtt több, mint 60 tulajdonosa van.

Azt már az újságíró teszi hozzá, hogy a Fény Utcai Piac egyike a legdrágább budapesti piacoknak. Budán mindig is magasabbak voltak az árak. Ugyanakkor mégis népszerű a hely, mert közel van a Mammut bevásárlóközpont, amely egyébként is látogatók ezreit vonzza, és ha már bejön ide az ember, hogy például cipőt vegyen, zöldséget, húst, gyümölcsöt is itt vásárol.