Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny – harmincadszor

A nemrég kezdődött tanévben is meghirdeti a Magyar Innovációs Szövetség (IVSZ) a jó ötletekben gazdag középiskolások számára az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt, amelyre egyénileg vagy párban pályázhatnak magyar diákok – akár a határokon túlról is.

Miként sok év óta, ez alkalommal is műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai témájú pályázatokat vár az IVSZ, legyen szó innovatív alkotásról, találmányról, kutató vagy fejlesztő, illetve tudományos munka terveiről.

A kidolgozandó feladat legföljebb kétoldalas tervét november 25-én délután három óráig kell föltölteni a www.innovacio.hu/nevezes oldalra. Az 1. fordulóban elfogadott és részletesen kidolgozott pályázatok leírását 2021. április 1-jén délután két óráig kell feltölteni a www.innovacio.hu/beadas oldalra. A pályázóknak április 14–23. között (kötelezően) mintegy ötperces prezentációt is kell tartaniuk.

A verseny szervezői a kidolgozás indokolt költségeihez legföljebb 50 ezer forinttal járulnak hozzá. A verseny részletes pályázati felhívása, és a tanárok, iskolák jutalmazási feltételei ezen az internet-oldalon olvashatók, tanulmányozhatók.

Az értékeléskor alapvető feltétel a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, tudományos értéke; az önálló, saját munka bizonyítása; az írásos anyag, műszaki alkotás (vagy modell) színvonala, az elkészített eszköz működőképessége; a munka befejezettsége és jövőbeni hasznosíthatósága; az eredmények ésszerű és világos értelmezése.

A három-három első és második díjas, valamint a négy harmadik helyezett pályázat készítői pénzjutalomban részesülnek. Különdíjat kap a legfiatalabb díjazott és a legsikeresebb határon túli nyertes.

A verseny 1–3. helyezettjei 100 többletpontot kapnak a 2021. évi felsőfokú felvételijükhöz.

A legsikeresebbeket (10–12 pályázót) felkészítő középiskolai tanárok 500–800 ezer forint jutalomban részesülnek. Azok az iskolák, amelyeknek tanulói a legeredményesebbnek bizonyulnak, egymillió forint támogatást kapnak.

A versenyen legjobban szereplő diákok nemzetközi versenyeken, szakmai utazásokon – például az EU Fiatal Tudósok Versenyén, a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (ISEF), a Nobel-díj átadási ünnepségen – vehetnek részt. Az arra alkalmas pályázókat a Startup Campus ingyen üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti

– közölte a lapunkhoz eljuttatott pályázati felhívásában a Magyar Innovációs Szövetség (1116 Budapest, Fehérvári út 108-112.; e-mail: innovacio@innovacio.hu; telefon: 06 1 430 33 30.