Így varázsoljuk állatbaráttá a kertünket

(Írta: Szigeti Emil) Kertünk nemcsak a mi pihenőhelyünk, hanem sok hasznos állatnak is otthont adhat. Ha szeretnénk, hogy a kertünkben madarak, beporzó rovarok, sünök és más kisállatok éljenek, akkor célszerű úgy kialkítani, „berendezni” a kertünket, az állatok is jól érezzék magukat benne.

A legfontosabb, hogy gondoskodjunk arról, hogy a kertünkben legyen elegendő növény, ami táplálékot kínál és búvóhelyet nyújt az állatoknak. A fűszernövények és a virágok közül válasszunk olyanokat, amelyek vonzzák a méheket, a pillangókat és más rovarokat.

Az orvosi zsálya, a levendula, a rozmaring, a kerti kakukkfű, a díszhagyma, a krókusz, az őszirózsa, a szellőrózsa és a sudárzsálya egyaránt jó választások lehetnek. Ezek a növények nemcsak szépek és illatosak, hanem ellenállnak a szárazságnak és a betegségeknek is.

A rovaroknak nemcsak táplálékra, hanem szaporodásra alkalmas helyre is szükségük van a kertben. Erre szolgálnak a bambuszrúdból, fadarabokból, konzervdobozból könnyen elkészíthető rovathotelek. A rovarhoteleket február végéig érdemes kihelyezni napos, védett helyre, hogy tavasszal már beköltözhessenek a méhek és más hasznos rovarok.

Ha madárbarát kertet szeretnénk kialakítani, ne feledkezzünk el a madarak rendszeres itatásáról sem. Ehhez megfelel egy nagyobb cserépalátét kihelyezése is, amit rendszeresen megtöltünk vízzel. A madarak akár naponta többször is isznak, szívesen fürdenek a vízben, ezért nagyon fontos számukra a rendszeres vízforrás – írja a cikkében az Easily.hu.

Az itatót tegyük olyan helyre, ahol nem melegszik fel túlságosan a víz, és ahonnan jól beláthatják a madarak a környezetüket. Az itatóban fürdőző madarak megfigyelése nagyon élvezetes időtöltés, és a hobbifotósok számára kiváló alkalom néhány remek felvétel elkészítéséhez is.

A madarak évente több alkalommal is költenek, ezért nélkülözhetetlen számukra a megfelelő fészkelőhely. Szaporodásukat, megtelepedésüket a kertünkben madárodúkkal segíthetjük, amiket szeptember-november között érdemes kihelyezni árnyékos, biztonságos helyre. Az odúkat rendszeresen tisztítsuk ki.

A madarak nagyon kedvelik a sűrű ágrendszerű cserjéket és sövényeket is, mert fészkelő- és búvóhelyet kínálnak a számukra. A borbolya, a kecskerágó, a fagyal, a mogyoró, az orgona, a borostyán, a kányabangita vagy a tiszafa például nagyon jó választás madárbarát kertbe.

A madarakhoz és a beporzókhoz hasonlóan sünök is hasznos lakói a kertnek, mivel sok kártevőt megesznek éjszakánként. Ha azt szeretnénk, hogy a sünök is otthon érezzék magukat a kertünkben, kerüljük a vegyszerek használatát, és gondoskodjunk számukra búvóhelyről.

Kiváló búvóhely lehet magas növényekből álló kertrész, őshonos cserjékkel beültetett folt, egy-egy levél- vagy rőzsehalom is. A sövények szintén kedvelt rejtekhelyül szolgálnak a tüskéshátúak számára.

A sünök nappal, valamint a téli álom idejére védett helyekre vackolják be magukat, ezért vigyázzunk a fűnyíráskor, és ne bolygassuk a rőzserakásokat se, főleg ősszel! Nemcsak a madarak, hanem a sünök is meghálálják a rendszeres itatást, azonban nagyon fontos, hogy tejjel sose itassuk őket!

Egyre több állatkínzással kapcsolatos esetet jelentenek a bécsiek

Jack-et közvetlenül a születése után, egy műanyagdobozban dobták ki © TierQuarTier Wien.

(EuroCommWien) A Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal a napokban jelentése szerint 847 bejelentés nyomán indítottak eljárást az állatvédelmi törvény megsértése miatt. Ez csaknem kétszer annyi, mint 2019–20-ban, amikor 454 eljárást indítottak, és magasabb a pandémiát megelőző időszak adatainál is. Reméljük, hogy az emberek már sokkal inkább tisztában vannak az állatok jogaival, igényeivel és jóllétük feltételeivel, nem pedig a pandémia első évére jellemző, átgondolatlan kisállat-beszerzések következménye – jelentette ki Eva Persy állatvédelmi ombudsman.

Tavaly iskolai foglalkozásokon mintegy ezer kisiskolásnak tanították meg a többi között, hogy milyen igényei, szükségletei vannak a kutyáknak. Máig nagy népszerűségnek örvend az a négyrészes online előadássorozat, amelyet még 2021-ben készítettek a nagyvárosi kutyatartásról, a kutyások és nem kutyások békés egymás mellett éléséről.  

Szintén az Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal szorgalmazza a kóbor macskák ivartalanítását is.

A magas infláció egyébként a bécsi kisállattartókat és menhelyeket is egyre nagyobb kihívás elé állítja. A gazdik az állat napi szükségletét – eledelt, almot – még fedezni tudják, de a nagyobb költségekre – állatorvosi ellátásra, ivartalanításra – már nem futja. A bécsi TierQuarTier állatmenhelyen például az utóbbi időben egyértelműen megnőtt a sérülten vagy vemhesen felvett állatok száma. A gazdák egyrészt nem tudnak mit kezdeni az elmaradt ivartalanítás nyomán jelentkező szaporulattal, másrészt pedig sok a műtétre, orvosi kezelésre szoruló kisállat. Bécsben nyaranta naponta átlagosan tizenöt cica esik ki erkélyről, ablakból, mivel nem látták el macskahálóval.

A balesetek és nem várt kiadások elkerülésére az állatvédők szorgalmazzák macskaháló felszerelését, az állatorvosi költségek fedezésére pedig kisállatbiztosítás megkötését.