Ingyenes a parkolás Bécsben

A biciklizés mellett az autózás is felértékelődött Bécsben az utóbbi hetekben. A városvezetés ezért a mai naptól tízezer új parkolóhelyet bocsát a lakók rendelkezésére, ezzel párhuzamosan pedig a parkolózónákat is felfüggesztik. (A nyitó képen: Parkolási ellenőrzés © Jobst)

A koronavírus elleni védekezés jegyében Bécs városa mindent megtesz a biztonságos közlekedésért. A tömegközlekedés a fertőzés veszélye miatt jelenleg kerülendő, ezért a legtöbben autóval intézik teendőiket. Ez azonban azt is jelenti, hogy még az eddiginél is több parkolóhelyre van szükség. A bécsi városvezetés is tudja ezt, ezért a mai naptól határozatlan időre ingyenessé tették a parkolást a városban. Nincs szükség sem parkolójegyre, sem regisztrációra a parkolóóráknál, vagy az applikációkon keresztül, viszont a mozgássérült-parkolókban, vagy a rakodóterületeken továbbra sem szabad megállni.

Azokra is gondolt a város, akik hosszabb időre hagynák magukra járművüket. Michael Ludwig polgármester elmondta: szerdától tízezer kedvezményes parkolóhely lesz a mélygarázsokban is, amit napi öt euróért igénybe lehet venni, a hét végére pedig már remélhetőleg a harmincezret is eléri ez a szám.

„Az ingyenes parkolóhelyekkel most azokon szeretnénk segíteni, akiknek továbbra is be kell járniuk a munkahelyükre – mondta Birgit Hebein alpolgármester és közlekedésügyi tanácsnok. – Ezek az emberek teszik lehetővé, hogy városunk továbbra is zavartalanul működhessen, ezért nem szabad, hogy a parkolódíj hátrányosan érintse őket”.

Bécs pénzügyi tanácsnoka, Peter Hanke: a városvezetés külön köszöni a parkolótársaságok együttműködését a jelen helyzetben, hiszen ezek az intézkedések csak így valósulhattak meg.