Bankszövetség: higgadt válságkezelés a cél

A nemzetközi folyamatok azt jelzik, hogy a veszélyhelyzet miatt sorban jelennek meg a válságintézkedések. Most különösen nagy szükség van a következetes, higgadt és hatásaiban végig gondolt megoldásokra, egyes bevált nemzetközi jó gyakorlatok adaptációjára – írja a lapunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Bankszövetség.

A veszélyhelyzet gazdasági hatásainak enyhítésére a Magyar Bankszövetség az önhibájukon kívül bajba került, hitellel rendelkező családok és vállalatok pénzügyi helyzetének stabilizálásán fáradozik. Folyamatos a leginkább sújtott ágazatok és vállalkozások helyzetének a vizsgálata, a munkahelymentő pénzügyi megoldási lehetőségek számbavétele. Finanszírozási szempontból vannak olyan területek, amelyeken elkerülhetetlen hiteltörlesztési moratórium kihirdetése, más területeken egyéb ismert adósvédelmi eszközök használatát vesszük számba. Ezek a stabilizáló lépések segítik a túljutást a válságidőszakon, egyúttal a veszélyhelyzetet követően megalapozhatják a gazdaság lehető leggyorsabb megerősödését.

A gazdaság vérkeringésének fenntartásához a bankszektor minden körülmények között szavatolja a folyamatos rendelkezésre állást, az üzletmenet folytonosságát, a digitális szolgáltatások elérhetőségét, a készpénzforgalmat. A bankszektor úgy készül a gazdaságmentő lépésekre, hogy közben maga is óriási kihívás előtt áll. Az ügyfélkör gazdasági nehézségei a bankok mérlegében is hatványozottan és veszteséget eredményezően fognak megjelenni.  

A kormányzati operatív törzs intézkedéscsomagjait követve a Magyar Bankszövetség szorosan együttműködik a pénzügyi akciócsoporttal és a gazdasági újraindítási akciócsoporttal, valamint a Magyar Nemzeti Bankkal.

A Magyar Bankszövetség eljuttatta gazdaságvédő javaslatcsomagját az illetékes kormányzati egységhez, és minden egyeztetésen döntésre képes vezetőkkel képviseli a szektort.

Emellett továbbra is szakmai ajánlások kiadásával kívánja segíteni a pénzügyi ágazat és az ügyfelek felkészülését, és a veszélyhelyzet hatásainak enyhítését.