Internet-biztonság: online tanulás és tanítás

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint a Safer Internet Program (SIP) hazai konzorciumvezetője fontosnak tartja a gyerekek online biztonságát, ekként a koronavírus okozta megváltozott körülmények miatt otthoni oktatásban részt vevőkét. (A nyitó kép forrása: www.suedostschweiz.ch)

A gyermekekre vonatkozó adatvédelem most, távoktatás miatt még fontosabb, mint eddig. Az online otthonoktatás használók számára kevésbé ismert tartalommegosztó, felület sokaságát tette oktatási eszközzé. Ezeknek a mindennapos használata szinte elkerülhetetlen, itt hanggal és képpel üzennek a pedagógusok a gyerekeknek, különböző fiókokkal regisztrálnak, a gyerekek fotókat, videókat készítenek az iskola felszólítására, és küldenek társaiknak, pedagógusoknak. De mi lesz így a megosztott személyes adatokkal?

2020. április 8., szerda kora este, 6–7 óra között. A rendezvény házigazdája dr. Krasznay Csaba. Meghívott szakértők: dr. Baracsi Katalin, Roma Ádám és dr. Kiss Attila.

A kérdésekre dr. Baracsi Katalin, dr. Krasznay Csaba, Roma Ádám és dr. Kiss Attila keresi a válaszokat. A beszélgetés a Saferinternet Magyarország és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Facebook-oldalain követhető.

.

Az előadó szakemberekről:

dr. Baracsi Katalin internetjogász, kezdetektől a Safer Internet Program tagja. Munkájával, rugalmasságával és nyitottságával könnyen a gyerekek bizalmába férkőzik, internet-biztonsági előadásairól számos kedvező vélemény érkezett az utóbbi évtizedben.

Dr. Krasznay Csaba a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa, az egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának programigazgatója. Kezdetektől a Safer Internet Program önkéntes tagja, oktatója, szakmai segítője, számos konferencia előadója, kerekasztal-beszélgetések házigazdája, támogatója volt.

Roma Ádám a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményének fizika-informatika szakos pedagógusa. Az otthoni digitális oktatásra kihívásként, fejlődésként, lehetőségként tekint; emellett fontosnak tartja a gyerekek és a pedagógusok mentális egészségét is.

Dr. Kiss Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tanúsítási és társadalmi kapcsolatok főosztályának vezetője, infokommunikációs szakjogász, adatvédelmi és adatbiztonsági tárgyú képzések oktatója. Előtte az Országos Rendőr-főkapitányság adatvédelemért és információszabadsággal kapcsolatos kérdésekért felelős kiemelt főelőadója, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem jogi karának oktatója volt.