Iráni nyitás: nálunk is bankolhatnak Dárius utódai

Klasszikusan szép és találó nevet találtak/választottak az evoBanknál az irániakra hangolt bankszámla-csomagoknak: Persepolis. Az ógörög eredetű Perszepolisz magyarul azt jelenti: a perzsák városa. Alapítója, építője Dárajavaus, azaz I. Dareiosz, amely név nyomban ismerőssé válik a számunkra, ha a latinos írásmódot – Darius – használjuk. Az egykori perzsa nagykirály i. e. 522. szeptember 29. – i. e. 486 októbere között uralkodott, és harminchat esztendei királysága alatt mesés vagyonra tett szert. Ezzel a mérhetetlen gazdagságával írta be magát a magyar szólások közé: Dárius kincse. Sokaknak – költekezésükhöz – még Dárius minden kicse sem lenne elég…

Körtvélyessy László, az evoBank elnök-vezérigazgatója (b) és Mohammad Reza Morsedzadeh iráni nagykövet (k) kezet fog a bank sajtótájékoztatóján a Kempinski Szállodában 2014. január 30-án, ahol ismertették a pénzintézet új, iráni cégeknek és magánszemélyeknek szánt számlavezetési szolgáltatását. Mellettük Ali Dehghani, az European House elnöke (j). (MTI Fotó: Beliczay László)

Dárius, azaz óperzsául: Dárajavaus kései leszármazottai, mindenekelőtt azok, akik jó tízezren hazánkban élnek, nem álmodoznak a két és fél ezer esztendővel ezelőtt élt perzsa nagykirály vagyonáról. Sokkal inkább érdekli őket asaját kisvagyonkájuk, amelyet végre szabadon, mindennapi szükségleteik kielégítése céljából használhatnak majd föl korszerű, európai módon – megbízható banki szolgáltatás segítségével.

Erre vállalkozott kitűnő üzleti érzékkel az evoBank – derült ki a ma déli sajtóeseményen, ahol Körtvélyessy László, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója ismertette az új ügyfélkör számára kidolgozott szolgáltatást. Megjegyezte, hogy jó tapasztalatok alapján cselekedtek: az utóbbi évek tulajdonos- és névváltásai közben hasonló szolgáltatást már kidolgoztak dél-koreai ügyfeleik számára, akiket a saját anyanyelvükön is képesek kiszolgálni.

Hasonlóan széles körű szolgáltatást kíván nyújtani az evoBank a reménybeli iráni – egyéni és társasági, vállalati – kliensei számára is a Persepolis Exclusive és a Persepolis Corporate számlacsomagok formájában. A bejelentés minden bizonnyal a nálunk tanuló mintegy nyolcezer iráni diák körében lesz különösen népszerű, minden eddiginél könnyebben juthatnak majd az otthonról az itteni megélhetésükhöz szükséges pénzükhöz. A szolgáltatások gyakorlatilag megegyeznek a magyar lakosság körében már megszokott és jól ismert (esetükben nemzetköziekkel is kiegészülő) tranzakciókkal.

Tekintettel arra, hogy az evoBank egyelőre nem rendelkezik olyan országos hálózattal, mint a hazánkban évtizedek óta működő (és a jelenlegi kormányzat által szorongatott-fenyegetett) nagy bankok, a zavartalan kiszolgálás céljából együttműködik a Magyar Postával – hangzott el az Infovilág munkatársának érdeklődésére. Ez elsősorban a papír alapú szolgáltatásokra vonatkozik. Azért, hogy az ügyfelek minden részletről tájékozódhassanak, természetesen még az apró betűs megjegyzéseket is az anyanyelvükön, perzsául tanulmányozhatják.

Ugyancsak az Infovilág érdeklődésére alakult ki az az élénk kérdés–feleletözön, amibe Őexcellenciája Mohammad Reza Morshedzadeh, az Iráni iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete és dr. Ali Dehghani, a hazánkban (is) működő Dentium fogászati vállalkozás vezérigazgatója is bekapcsolódott válaszaival. Az alapkérdés a magyar–iráni „népi diplomáciára”, azaz a turizmus újjáélesztésére vonatkozott, különös tekintettel az Irán ellenes amerikai/nemzetközi szankciók részbeni feloldása tükrében. A nagykövet hazája készségét fejezte ki a két nép legszélesebb körű kapcsolatai iránt, mint mondta, reméli, hogy a ma bejelentett pénzügyi könnyítés utat épít nem csupán a turisztikai, hanem a gazdasági, tudományos, kulturális, sportegyüttműködés számára. 

Mohammad Reza Morshedzadeh nagykövet leszögezte, hogy Teherán gyakorlatilag azonnal teljesíti az Iránba készülők vízumkérelmét és elkötelezett híve az utazási könnyítéseknek – természetesen kölcsönösségi alapon. Emlékeztetett arra, hogy hazája történelmi emlékekben, látnivalókban a világ egyik leggazdagabb országa. Népe vendégszerető.

A vezető diplomata kifejezte reményét, hogy a magyar bankok is rövidesen „fölfedezik” Iránt, hogy fióknyitásokkal előmozdítsák a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat. Személy szerint nagy reményeket fűz a magyar–iráni mezőgazdasági együttműködéshez, az árucseréhez: hazájában szívesen fogadnák a magyar pulykát és a vörös húsokat, és bizonnyal nagy keletje lenne nálunk az iráni gyümölcsöknek, kézműipari termékeknek.

A nagykövet – megjegyezvén, hogy a sajtóesemény részvevői nem érdeklődtek az iráni atomprogram iránt – nyomatékkal szólt hazája – gyakorlatilag az egész világon bírált – atomiparáról, amely „teljes egészében békés célokat szolgál”, „azt szerettük volna demonstrálni, hogy Irán képes az urándúsításra”. Örömmel számolt be az iráni gyógyszerkutatás és -gyártás sikereiről, különös tekintettel a rákkutatásban és a cukorbetegség leküzdésében. Elmondta, hogy Irán vezető szerepet tölt be a nano-technológiában, a világméretű rangsorban a hetedik. Az együttműködés nagyszerű formája lehetne a tudósok, kutatók, műszaki szakemberek, és nem utolsósorban felsőoktatásban részesülők cseréje.

A turisztikai kapcsolatokra visszakanyarodván, a nagykövet és az üzletember dr. Ali Dehghani megerősítette: Teherán készen áll közvetlen repülőjáratok megindítására is magyar–iráni főváros között, hogy ezzel – ha földrajzilag nem is, időben viszont annál inkább – közelebb kerüljön egymáshoz a két ország, amelyet nemzeti színeinek azonossága is összeköt. 

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.