Ismerd meg a pénzt! Magyar OK Center nyílt Nagyszombatban

A szlovákiai Nagyszombatban is megkezdte működését az „OK Center” a magyarországi OK Oktatási Központok mintájára. A pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási képzéseket kínáló intézményben évente ötezer szlovák és magyar általános és középiskolás tanulhat, miután a pénzügyi-gazdasági alapismeretek szintje nem csupán hazánkban, hanem a szomszédos országokban is alacsony. (A nyitó kép a nagyszombati megnyitón készült.)

Az első OK Oktatási Központot – amely újszerű formában és tartalommal kínál ingyen pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási képzést általános és középiskolásoknak – Budapesten létesítették 2012-ben. A kezdeményező és működtető az OTP 1992-ben létrejött Fáy András Alapítványa. A képzések iránti érdeklődést bizonyítja: az oktatásra fél évre előre kell időpontot foglalni a túljelentkezés miatt. Itthon (a budapesti után) elsőként Nyíregyházán nyílt OK Oktatási Központ, kiszolgálandó hazánk keleti régióinak igényeit. Tavaly októberben az OTP Bank Románia jóvoltából megkezdődött az oktatás a bukaresti OK-ba, és most már a szlovákiai központban is tanulhatnak érdeklődő fiatalok.

A magyarországi OK Oktatási Központokban évente mintegy 20 ezer diák sajátíthatja el játékos módon a korszerű pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási ismereteket. A nagyszombati centrumban három tanterem várja majd a diákokat, akikkel a kezdetekben öt szakember foglalkozik. Évente ötezer szlovákiai általános és középiskolás képzése a cél. A magyarországihoz hasonlóan Szlovákia távoli pontjairól ingyenes buszjáratokkal utazhatnak a lányok és fiúk a központba. A program részeként itthon és Szlovákiában is megszervezik az érdeklődő szülők és pedagógusok képzését.

Dr. Schrankó Péter, az OTP Fáy András Alapítvány ügyvezetője tudósítónknak a többi között elmondta, hogy miközben régiónkban általánosan alacsony a pénzügyi tudatosság szintje, aközben az oktatás hagyományos formai és tartalmai megközelítése a világ minden pontján válságba sodródott. Hazánkban sikerült radikálisan új, a 21. század kihívásaira válaszoló módszertant sikerült kifejleszteni, ami iránt nem csupán a szomszédos országokból, hanem a világ sok tájáról, a többi között Finnországból, Malajziából és Szingapúrból is érdeklődnek.