Vitázik a világ ifjúsága – nemzetközi elődöntő magyar tanulóval

Fazekas Ella, a Német Nemzetiségi Gimnázium tanulója képviselte Magyarországot a mai elődöntőben: sikeresen vitázott arról, hogy egyenlő legyen-e a parlamenti mandátumok száma nők és férfiak között. A magyar lány a legjobb nyolc között fejezte be a versenyt.

A döntő hete holnap a fináléval folytatódik. Fiatalok élesztik fel a vitázásnak a 19. század második fele szunnyadó szellemét a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében, ahol parázs viták folytak az 1848-i népképviseleti országgyűlésben, majd 1867-től egészen az Országháza elkészültéig a felsőház működött a klasszikus szépségű csarnokban.

Másfél évszázad elteltével újra egy aktuális közéleti kérdésről folyó vitának ad otthont a kultikus helyszín. Cél a gondolatébresztés, a meggyőzés és az ékesszólás német nyelven. Holnap a nemzetközi győzelemért folytatnak vitát arról, hogy „Korlátozzák-e személyre szabottan a repülőutak számát?”

A nemzetközi döntő minden évben a német nyelvű vetélkedő csúcspontja. Azok a tanulók vehetnek részt benne, akik a németet idegen nyelvként tanulják, és érdeklődnek az időszerű társadalmi és politikai témák iránt. A versenyben részt vevő tizenkét országból a két legjobb diák jut tovább a nemzetközi döntőhétre. Közülük – szónoki tehetségüknek köszönhetően – négyen jutottak tovább a nemzetközi kvalifikációs fordulókból és az elődöntőből, így ők lesznek a holnapi döntővita résztvevői:

Andrea Sosková, Szlovákia; Katrin-Lisa Laius, Észtország; Maryna Dmytryk, Ukrajna; Michail Krumov, Bulgária.

Minden érdeklődő ezen a honlapon és Facebook-oldalon is követheti az online élőközvetítést: október 10-én, csütörtökön 11,30 órától.

A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös kezdeményezése. A XIII. nemzetközi döntő fővédnökei Enyedi Ildikó filmrendező és Wilhelm Droste író.További információk a vetélkedőről, sajtóközlemények és sajtóképek a www.jugend-debattiert.eu oldalon találhatók.