Újraalkották a Bengáli-öböl gyönyörűséges épületét

(Szerző: Mészáros Ilona) Újdonságok sokaságát tartalmazó épületeket, és az őket megálmodó építészeket mutatja be a nagyvilágból az ABB „Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című építészeti videósorozata. Most például az art deco-stílusban épült híres Azure the Oceanic lakókomplexumba kalauzol el, hogy bemutasson egy nagy múltú épületet és átalakítását.

A „Kőbe zárt zene” videosorozat címe arra a gondolatra utal, melyet írók és költők, köztük Wolfgang von Goethe is népszerűsítettek, amely szerint az „építészet kőbe zárt zene”.  A pár perces filmalkotásokáttekintik az épület tervezését az elhelyezkedés, környezeti hatás, funkció és az új technológiák alkalmazása szempontjából.  

Az indiai Chennai-ban található Hotel Oceanic fénykorában, az 1950-es években maga volt a luxus, a csillogás, ahol gyakran szálltak meg filmcsillagok… Miután a szállót bezárták, állapota romlani kezdett, és a dicső múlt ellenére lassan feledésbe merült. A hely szelleme csak az utóbbi időben kezd új életre kelni, mégpedig egy látványos lakókomplexum formájában, mely az „Azure the Oceanic” nevet kapta.

Tervezője a szingapúri WOW Architects iroda, és felújításával várhatóan még az idén elkészülnek. Az iroda alapítói – Wong Chiu Man és Maria Warner Wong – mindketten tekintélyes tapasztalattal rendelkeznek az ilyen és ehhez hasonló különleges tervek megvalósításában. Az Azure the Oceanic tervezésekor az eredeti szállodaépület jövőt idéző szellemiségéből merítettek ihletet, ami a környezet iránti felelősség modern kori követelményével egészült ki.

A két tömbből álló, hatalmas ujjakként egymásba kapcsolódó épület különlegesen egyedi része a Seashell-pavilon. Az egyik falban szoborpavilont helyeztek el, ami a környezettudatosság jelképeként köti össze a földet, a tengert és az eget.

Az építészek megállapodtak a helyi hatóságokkal: nem egy tömör épületet alkotnak, hanem olyat, amelyik keretbe foglalja a Bengáli-öböl látképét.

A természetet és a fenntarthatóságot hatalmas üvegablakokkal is hangsúlyozzák, kapcsolatot teremtvén a külső környezet és a belső terek, illetve az alagsorban található esővízgyűjtő tartályok és a tetőn elhelyezett napelemek között.

Az épületben az ABB KNX-technológiája működik az olyan funkciók vezérlésére, mint például a világítás. Ez a megoldás csökkenti a felhasznált energiát, miközben magas szintű kényelmet és a biztonságot kínál az ott lakóknak.

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei ezen a linken tekinthetők meg.