Itt a nyár – vigyázat, jönnek a betörők!

Tavaly a hatóságok 47 ezer betörést regisztráltak – főként vidéken, kisebb településeken, és több mint 717 ezer esetben történt kárkifizetés. Egy felmérés szerint a bűnesetek közül az emberek negyede tart a legjobban a betöréstől, ám mégis gyakran alapvetően a hanyagságot használják ki az elkövetők. Nyáron, hosszú hétvégéken úgy hagyják őrizetlenül a lakást, házat, hogy nyitva marad egy-egy ajtó vagy ablak, sőt a kertben felejtik a létrát, vagy olyan szerszámokat, amelyek segítségével gyerekjáték a bejutás.

Mai tájékoztatóján a Magyar Biztosítók Szövetsége arra hívta föl a figyelmet, hogy különösen a nyári nagy szabadságok idején fontos a betörés elleni védelem/védekezés. De mi minősül betörésnek? Ilyen cselekmény akkor következik be, ha a tettes a lezárt helyiséget erőszakkal, vagy hamis, illetőleg lopott kulccsal kinyitja, és az erőszakos behatolás nyomai megtalálhatóak. A biztosító természetesen nem „bemondásra” fizet, tehát a behatolás tényét hatósági okirattal (például rendőrségi határozattal) kell bizonyítani. Léteznek speciális esetek, például amikor a behatoló létrát támasztva a falhoz jut be a nyitott ablakon, vagy az erkélyajtón. Ilyen esetben a kötvényben meghatározott párkánymagasságtól függ, hogy számíthatunk-e kártérítésre. Bizonyos kikötések alapján a besurranás is biztosítási esemény lehet; akkor, ha az elkövető a lakásba, házba a biztosított ott tartózkodásakor megtévesztéssel, vagy az ingatlant használó tudta és beleegyezése nélkül jut be.

A betöréses lopás általában háztartási ingóságok (értéktárgyak, műtárgyak, ékszerek, készpénz) eltulajdonítására irányul.

Mai tájékoztatóján a MABISZ külön fölhívta a figyelmet arra, hogy „egyes biztosítási feltételekben az értéktárgyakra, műtárgyakra nem terjed ki a biztosító kockázatviselése, ha garázsban, padláson, pincében, melléképületben, nem lakás céljára szolgáló helyiségben, nem állandóan lakott épületben (pl. nyaraló) vannak elhelyezve.”

Olvasóink ITT tájékozódhatnak lakások vagyonvédelméhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókról.

 

HASZNOS TANÁCSOK

• Elutazás előtt kérjünk meg valakit, hogy időnként ürítse ki postaládánkat, húzza fel a redőnyt, vagy kapcsolja fel este a lámpát. Alkalmazhatunk időkapcsolót is: a felgyulladó fény azt üzeni a külvilágnak, hogy nem üres a kiszemelt lakás, ház.

• Érdemes nyaralás előtt lenyírni a sövényt, s ezáltal belátást engedni az utcáról.

• Indulás előtt ellenőrizzük a nyílászárókat, mert csukottnak látszik, de még nem biztos, hogy az is! Főleg a teraszajtókat, a tetőtéri ablakokat, pinceablakokat nem árt ilyenkor a szokásosnál alaposabban vagy akár többször is megnézni.

• Szét kell nézni a kertben és ne maradjanak elől olyan kerti eszközök, melyek segíthetnek a betörőnek. A kerti létra remek segítség az emeleti szintek megközelítéséhez.

• Ha van az épületben elektronikus riasztórendszer, akkor azt be kell élesíteni!

• Ne osszunk meg a közösségi oldalakon olyan információkat, hogy elutazunk hazulról.

• A nyaralóba érkezéskor először nézzünk szét, nincs-e az épületen mechanikai sérülésre utaló nyom. Ha szükséges, azonnal értesíteni kell a rendőrséget.

• Strandolás vagy kirándulás közben gyakran üresen marad a nyaraló akár több órára is. Zárjuk be gondosan az ajtókat, ablakokat!

• Szellőztetés céljából nyáron gyakran nyitva marad az ablak, az emeleten a teraszajtó! És ez kifejezetten csalogató a nem kívánt személyeknek.

• A besurranás gyakran úgy történik, hogy a lakók a kertben tartózkodnak, az épület pedig „tárva-nyitva” áll.

• A kertben is egyre több értéket tárolnak, amely kiváló célpont lehet. Tehát zárjuk el a kerékpárt, a gyerekek játékait, s ne maradjon a teraszon a grillsütő sem.

• A nyaraló, a hétvégi ház elhagyásakor meg kell győződni arról, hogy minden megfelelően be van-e zárva. Kérjük meg a szomszédot, hogy olykor nézzen rá az ingatlanra.