Január 21–23.: a magyar kultúra ünnepe a Széchényi Könyvtárban

Miként Tengerdi Kata, az OSZK nemzetközi és kulturális kapcsolatok osztálya munkatársának tájékoztatójából kiderül, az érdeklődők január 21-én a nemzeti könyvtár munkatársaink tudományos tevékenységébe pillanthatnak be: akkor rendezik meg az OSZK tudományos ülésszak, 2012/2013. II. részének nyilvános előadásait Esemény és narratívairodalom, színház, történelem címmel. A plenáris előadást meghívott vendégként Gyáni Gábor történész, egyetemi tanár (ELTE, CEU) tartja.

Másnap a zene és a képzőművészet kap kiemelt figyelmet: egész napos programokkal emlékeznek Cseh Tamásra születésének 70. évfordulóján. A rendezvényen Bereményi Géza és Jankovics Marcell emlékezik, majd hangversennyel és koncerttel is megidézik Cseh Tamás művészetét. Aznap délután három órától könyvbemutató lesz a Nemzeti Téka, az Országos Széchényi Könyvtár és a Gondolat Kiadó közös sorozatának legújabb köteteiből.

Január 23-án az OSZK irodalmi-kultúratörténeti programsorozatának, a KönyvTÁRlatnak az ünnepi estjével zárul az eseménysorozat. Ez alkalommal a klasszicizmus, felvilágosodás kora elevenedik meg a Felfedezett töredékek című esten. Ünnepi műsort ad Kazinczy Ferenc és Ungvárnémeti Tóth László költő (1788–1820) műveiből Laklóth Aladár, a Madách Színház művésze. Aznap megtekinthető a Korabeli kéziratok, levelek; könyvritkaságok, első kiadások a 18-19. század fordulójáról című exkluzív kamara-kiállítás is.

Január 22-én az Országos Széchényi Könyvtár valamennyi programja és kiállítása ingyen látogatható, aznap könyvtári körsétákat és tárlatvezetéseket is szerveznek a házigazdák.