Járványként támad az influenza – segíthet a D-vitamin

(Kép: fotocredit_IPG Gutenberg UK Ltd.)A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján megállapították, hogy a D-vitamin-szint 37,5–50 nmol/l-ről 75–100 nmol/l-re emelése az influenzás megbetegedések számát akár tizedére csökkentené. Tehát elsősorban a D-vitamin fogyasztását kell megkezdeniük azoknak, akik még nem szedik, hiszen a szervezet nyáron képződött tartalékai már rég, körülbelül hat hét alatt kimerültek.

Immunrendszerünk ölősejtjei aktívabbak, ha megfelelő D-vitamin koncentráció áll rendelkezésükre, hiányállapotában ugyanakkor védtelenebbek vagyunk a vírusos és bakteriális betolakodókkal, gyulladásokkal szemben.

Szervezetünk D-vitamin-ellátottsága csak kisebb részben étrendi kérdés, ezért ha nem pótoltuk, mostanra már szinte biztosan hiányban szenvedünk. Az ideális szint fenntartásához változatos, májat, tojást és tengeri halakat is tartalmazó étrend mellett felnőtteknek napi 2000 NE D3-vitamin bevitele javasolt.

Érdemes a háziorvossal is konzultálni, hogy indokoltnak tartja-e a védőoltást, és fokozottan figyelni kell az általános higiéniára, mert a vírus már akkor is fertőz, amikor még nem jelentkeznek az influenza tünetei, és a cseppfertőzés nem csupán köhögéssel terjed. Akár a rendszeres és alapos kézmosás is megóvhat minket a betegségtől, és természetesen ne feledkezzünk meg a papír zsebkendő használatáról sem!

Az egészséges felnőtteknek sem árt most elővigyázatosnak lenniük; hirtelen kezdődő rossz közérzet, hidegrázás, magas láz és izomfájdalmak esetén pedig mindenképp forduljanak orvoshoz. A tünetek kezelése és az ágynyugalom azért sem elhanyagolható, mert az idén a legnagyobb arányban a H1N1 jelű vírus terjed.