Jegyzetek a haláltáborból

Páratlan kortörténeti dokumentumnak minősíti a The Times azt a naplót, amelynek legfontosabb részét Auschwitzban, titokban írta a tábor egyik magyar lakója.

Az akkor 14 éves Sheindi Miller-Ehrenwald, aki most 90 éves és Izraelben él, az őrök kijátszásával, eldugott papírfecnikre jegyezte fel deportálásának körülményeit és lágerbeli megpróbáltatásait, így találkozását Mengelével. Az emlékeket Berlinben most könyvben adják ki, a haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján.

A szerző, egy néhai borkereskedő gyereke Galántáról, azt mondja, azért szánta rá magát az emlékek közreadására, mert ezzel akar válaszolni mindazoknak, akik tagadják a holokausztot, és mivel azt szeretné, ha a világ nem feledkezne meg a náci Németország áldozatainak szenvedéseiről. Szakértők szerint a kötet, amelynek eredeti lapjait mától kiállítják a Német Történelmi Múzeumban, elképesztően hitelesen adja vissza az akkor szörnyűségeket. Hiszen látszik rajta, hogy sebtében készült, nagy veszély közepette, sokszor még szavak is kimaradtak a mondatokból. Az intézmény egyik kurátora szerint ezek az oldalak már csak azért is különlegesek, mert az első sorok gettókban kerültek papírra, majd folyamatosan kiegészültek két koncentrációs táborban, merthogy a lányt Auschwitzból továbbvitték dolgozni egy sziléziai hadiüzembe.

A konzervatív lap rámutat, hogy az újabb és újabb visszaemlékezések azért egyre sürgetőbbek, mert a túlélőknek már nem sok idejük van hátra e világban, ráadásul egyre erősödik az antiszemitizmus a németeknél, illetve Európában. Szélsőjobbos revizionisták kétségbe vonják a nácik bűneit, illetve hogy azok annyira súlyosak lettek volna.