Jeremy Irons-szal a madridi Pradóban

Nem kell hosszan készülődni, összecsomagolni, repülőre szállni, csak meg kell venni a mozijegyet, hátra dőlni a bársonyos ülésben és élvezni az Oscar-díjas színész, Jeremy Irons tárlatvezetését a madridi Pradóban (a nyitó képen; forrás: inspain.org)

Ugye milyen csábító!? Még a tömegben sem kell a nyakunkat nyújtogatni egy-egy híres kép előtt, hiszen a legapróbb részletei is felragyognak a festményeknek, úgy, ahogyan a múzeumban soha nem lennénk képesek látni. Mindehhez történelmi, művészettörténeti útmutatót kapunk, beleshetünk a restaurátorok műhelyébe is, térben és időben kalandozva ámulhatunk a csodák gyűjteményén A művészet templomai sorozat októberi premierfilmjében; címe: „A Prado Múzeum – Csodák gyűjteménye”.

Az idén 200 éves Prado több mint 8000 darabos, páratlan gyűjteménye – amelyből 1700 a kiállított kép – méltán csábít évente majdnem hárommillió látogatót Madrid városába. Lenyűgöző mesterművek illusztrálják Spanyolország és az egész európai kontinens történetét, az egyetemes művészet egyik kiemelkedően rangos szentélyében. A film királyokról, királynőkről, dinasztiákról, háborúkról, vereségekről és győzelmekről mesél, valamint olyan emberek érzéseit és gondolatait mutatja be, akiknek sorsa a múltban, vagy éppen a jelenben összefonódott a múzeuméval: uralkodók, festők, művészek, építészek, műgyűjtők, kurátorok, értelmiségiek, vagy maguk a látogatók. Ebben a rendkívüli kincsesházban a többi között Diego Velázquez, Rubens, Tiziano, Mantegna, Bosch, Goya, El Greco művei egyaránt megtalálhatók.

Jeremy Irons kalauzolásával feltárul a Prado históriája, és sorsának alakulása, miközben megismerjük a spanyol birodalom történetét is, illetve az európai képzőművészet és kultúra áramlatairól is érdekfeszítően beszélnek szakemberek, művészek.

A filmet október 8-án este hét órától – a Spanyol Királyság Magyarországi Nagykövetségével és a Cervantes Intézettel együttműködésben – az Uránia Nemzeti Filmszínházban premier előtti vetítésen mutatják be. Az est díszvendége Joan Molina Figueras egyetemi tanár (Universidad de Girona, művészettörténet tanszék), a Prado Múzeum kurátora lesz. Ezután Budapesten az Urania műsorán, valamint a nagyobb városok art-mozijaiban lesz látható.