Egy kicsit francia, egy kicsit amerikai: rendszerváltás – show-ban elbeszélve

Volt egyszer egy Moulin Rouge – az eredeti, Párizsban. De – és ezt talán nem tudja az Y- és Z-generáció – volt egy Moulin Rouge Pesten is. A harmincas években ez volt az egyik legnépszerűbb mulató, amely – meglepő módon – még az 1970–80-as években is működött, teljesen más életérzést sugallva, mint a város akkori hangulata. (Képek: Kálmán Imre Teátrum)

A Budapesti Operettszínház új produkciója, a Párizsi randevú a mai Kálmán Imre Teátrumban kap helyet. A gasztronómia és a minőségi szórakoztatás találkozása legalább annyira francia, vagy ha úgy tetszik, nyugat-európai, mint amerikai találmány. Las Vegasban világsztárok – köztük Elvis Presley és Frank Sinatra – ragadták kezükbe a mikrofont úgy, hogy közben a nagyérdemű csillogó-villogó estélyiben vacsorázott.

A következő hónapokban afféle francia–magyar–amerikai dinner show-val csábítja a közönséget a színház.

Az előadás rendezője Richter József (a képen), Kossuth- és Jászai Mari-díjas artistaművész, a Magyar Nemzeti Cirkusz alapítója, aki 30 évvel ezelőtt Münchenben találkozott először ezzel a műfajjal, és azonnal felkeltette az érdeklődését.

„Cirkuszművészként lenyűgöztek az artisták mutatványai, ahogy a zsonglőrök az asztalok között megugorják a duplaszaltót. A Párizsi randevúra olyan profi előadó-művészeket hívtunk, akik akrobatikus mutatványokat, rúd- és görgőszámokat adnak elő, mindezt komikus elemekkel kiegészítve. Akad olyan, akit Németországban fedeztem fel, és van, akit Abu-Dzabiban vagy éppen Katarban – nyilatkozta egy sajtóközleményben.

Az esten olyan fellépők lesznek, mint a kanadai Strange Comedy-duó bohócakrobatái, a mongol Khulan Circus „kaucsukbabái”, az ukrajnai Crazy Flight Group, a Les Sandros portugál–francia görkorcsolyás kettős. Számos világsláger is felcsendül majd, a dzsessz jól ismert alakja, Bársony Bálint is közreműködik az esten.

Magáról a dinner show műfajáról Zsilák György Jászai Mari- és Hortobágyi Károly-díjas zsonglőrlegenda is beszélt: „A San Franciscóban található Teatro Zanziniben még a pincérek is artisták voltak, akik felléptek a műsorban, a vendégek pedig a fináléban a séfet is megtapsolták.” A művész 1961-ben lépett fel először a budapesti Moulin Rouge-ban, és több szezonban is együtt turnézott Richter Józseffel.

A történet az 1980-as évek Magyarországán kezdődik, amikor mindenki Gorenje hűtőért és képmagnóért rohant Bécsbe. Hőseink – a ma már középkorú házaspár tagjai – azonban gondoltak egy merészet és összegyűjtött pénzükkel Párizs felé vették az irányt – ennek a kalandnak az emlékét elevenítik fel egy különleges időutazással ma, harminc esztendővel később.

A főszereplők a határok megnyílása után elindultak a nyugati csillogás felé, elmentek a legendás Moulin Rouge-ba, andalogtak a Szajna partján, majd amikor hazajöttek, összeházasodtak. Mindez 1989-ben történt, a jelenben pedig éppen a 30. házassági évfordulójukat ünneplik.

Az időutazásra Vásári Mónika, Janza Kata, Buch Tibor és Szabó P. Szilveszter színművészek kalauzolják a nézőket.

Természetesen a főszereplők mellett a produkció rendkívül fontos eleme a kulináris élmény is. A Párizsi randevú menüsora a neves séf, Harmath Csaba ajánlásával készül.