Jézus Szíve templom – Mexikóváros

A mexikói főváros központi fekvésű Juarez negyedében található az a templom, amely a latin-amerikai országban élő magyarok számára kiemelt jelentőségű. A 20. század elején épült, ám az 1956-i forradalom és szabadságharc után Mexikóba menekült magyarok és más, a diaszpórában élő honfitársaink temploma lett, benne magyar szentek ábrázolásaival.

A Jézus Szíve elnevezésű szakrális hely talán legjellegzetesebb tárgyi emléke az a vitrázs, amely I. Istvánt ábrázolja. Szentté avatott királyunk felajánlja Máriának a koronáját, s vele országunkat – ezt örökíti meg a színes üvegekből megkomponált ablak. Hasonlóan emlékezetes a Szent Imrét ábrázoló  üvegfal is.

A templom a 2017. szeptemberi súlyos földrengés idején – az ország számos más műemlék épületéhez hasonlóan – megsérült, s bár nem omlott össze, komoly statikai károkat szenvedett. Megszüntetésük céljából a magyar kormány is segítséget ajánlott fel, amelyről a megállapodást áprilisban írta alá Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Alejandra Fausto mexikói kulturális miniszterrel. A magyar vendégeket fogadta Carlos Aguiar Retes, Mexikóváros bíborosa is. A mintegy kétmilliárd forintról szóló dokumentum arra is vonatkozik, hogy egy Tepoztlán nevű vidéki település – amely a természeti csapásban elveszítette 16. századi kolostortemplomát – ugyancsak részesedik a magyar támogatásból. Az elképzelések szerint a rekonstrukció a Budapesti Műszaki Egyetem és Latin-Amerika egyik legnevesebb egyeteme, az UNAM együttműködésével jön létre. Az újjáépítések során hazai cégek saját módszereket is alkalmaznak, például a háromdimenziós szkennelés technikáját.

Mexikó első számú latin-amerikai gazdasági partnerünk, a kereskedelmi forgalmunk aktívuma 761 millió amerikai dollár.