Mától a „rögös túró” elnevezésű hagyományos magyar túróféleség is szerepel a hagyományos különleges termékek hivatalos uniós nyilvántartásában, melybe minőségvédelmi politikájának részeként az Európai Unió eddig már 62 terméket vett fel. A rögös túró nyilvántartásba vételének következményeként a terméket mostantól kezdve csak abban az esetben lehet forgalmazni, ha előállítására a nyilvántartásban feltüntetett hagyományos eljárásokkal kerül sor. (Nyitó képünk forrása: Trade Magazin.)
A hagyományos különleges termékként történő elismerés segít megerősíteni a rögös túrót hagyományos eljárással előállító magyar termelők piaci pozícióját, és garancia arra, hogy a fogyasztók jó minőségű termékhez jutnak. A rögös túró elefántcsontfehér vagy sárgásfehér színű, kelvirágra emlékeztető tejalvadék-rögökből álló, kellemesen savanyú, üdén friss, zamatos és aromás ízű tejtermék. A magyar konyha egyik népszerű alapanyaga, számos hagyományos étel és sütemény készül belőle.
- A rögös túró bejegyzéséről szóló határozat és a termék leírása
- A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek uniós minőségrendszerei (angolul)