Cukrászda és bisztró lett Klapka pesti birodalmából

Emlékeznek még a klasszikus, mindenki által ismert reklámtáblára, amit a tulajdonos mutatott fel az egykori tévéreklámban, rajta ügyetlen kézírással volt olvasható a cím: Vámház körút 9.?

A helyszín a Google egy régi felvételén.

Bizonyára igen, hiszen ez szinte mindenkinek fölvillan, aki elmúlt 30 éves. Az ügyetlen antireklám nagyon bejött annak idején Klapkának. De mindez ma már a múlt: a régies stílusú antikvitás és ékszerbolt helyén divatos cukrászda és bisztró nyílik augusztus 4-én.

A pesti Vámház körúti, rokonszenves, fiatalos vendéglátóhely pár lépésre található az egyik legkedveltebb turisztikai célponttól, a Fővám téri Nagycsarnoktól, valamint a Váci utcától.  Amint Kemenes Edittől és lányaitól megtudtam, a házias süteményeken kívül meleg ebéddel is várják a környéken élőket és a dolgozókat is, tehát nem csak a turistákra építenek.

A családias hangulat szó szerint értendő, ugyanis familiáris vállalkozásról van szó. Kemenes Edit, az alapító két lányával viszi a vállalkozást. Ez a harmadik üzletük, ahová a biatorbágyi üzemből szállítják a kész termékeket. A cég csupán nyolc éve alakult pár emberrel, ma már 70 fős a csapat, amelynek tagjai az ugyancsak birodalommá terebélyesedett Lipóti Pékségnek is szállítanak cukrászsüteményeket.

A mintegy 700 négyzetméteres üzlethelyiséget teljesen át kellett alakítani, de megérte, nagyon jó helyen van a cukrászda-bisztró. Ma egy divatos szürkében tartott enteriőr fogadja a belépőt, a belső teret profi lakberendezők álmodták meg, elegáns a tér, mégis barátságos.

Sajáterős beruházással valósult meg a cég harmadik üzlete. Edit a két lányával, az ügyvéd Tímeával és a tanítónő Noémival közösen vezeti az üzletet. Sőt, a megnyitón jelen volt már a harmadik generáció is: úgy látszik, folytatódik majd a sütés szeretete, az unokalányok máris ügyesen sürögnek-forognak a konyhában.

Kemenesék népszerű üzletet visznek Biatorbágyon, ott található az üzemük is, és a budai, I. kerületi cukrászdájuk is jól megy. Ami a kínálatot illeti, a hagyományos süteményeken kívül a legújabb irányzatokat képviselő desszertek is szerepelnek a kínálatban, ami azt jelenti, hogy lesz zserbó, továbbá macaron, mousse és a sajttorta is. Mint megtudtam, nem hívei a tartósítószereknek, ízfokozóknak és térfogatnövelőknek, ennek szellemében készítik majd a fagylaltokat is. Bizonyára sikere lesz a napi menünek, mert a környéken sok az iroda, az üzlet és persze mindig rengeteg a turista a Fővám téri csarnok környékén, tehát lesz bőséggel éhes vevő a meleg ételekre és a salátákra.

Edit a legfontosabbnak azt tartja, hogy marasztaló legyen a hangulat, egyben családias, kellemes, szeresse a helyet, aki egy barátnős csacsogásra tér be, ugyanúgy, mintha egy csendesebb zugban üzletkötésről tárgyal.

Nem állnak meg most sem: tervbe vették, hogy még idén egy kisebb üzletet nyitnak a budai Böszörményi úton is. 

Képek: Somogyi Lili