Megfenyegette Budapestet az orosz miniszterelnök-helyettes

Nem panaszkodhatunk, most aztán tényleg tele van hazánkkal a nemzetköz sajtó – miután véget ért a vizes vb és a Formula-1.

A magyar Nagydíj győztesét, Sebastian Vettelt idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung, mivel beismerte, csapattársa, a szintén Ferrari színekben versenyző finn Kimi Raikönnen gyakorlatilag végig gyorsabb volt nála. Ráadásul úgy tudott nyerni, hogy komoly kormányproblémái voltak, ami szerinte akkor történt, amikor autóját, úgymond, ledobták a „rajtrácson”. A BBC természetesen Lewis Hamiltonra koncentrált beszámolójában, aki lecsúszott a negyedik helyre és így 14 ponttal növelte előnyét vele szemben Vettel. Most, amikor a mogyoródi verseny után vakációzni mennek a versenyzők.

A SpeedWeek német sportmagazin nemcsak a világversenyekkel, hanem világsztárokkal is foglalkozik Budapestről szóló tudósításában. Ashton Kutcher színészt és Barbara Palvin topmodellt is vonzotta a Formula-1. Sőt azt is megtudjuk, hogy tiszteletét tette a rangos eseményen az ausztrál Daniel MacPherson és még két brit színész is, Warren Brown és Max Beesley. Az, hogy ilyen szép számban felvonultak a celebek, az az úszó vb-nek is köszönhető – állapítja meg a lap. Ugyanakkor tudvalevő, hogy Ashton Kutcher felesége, Mila Kunis most éppen Magyarországon forgat, ezért gyakorlatilag az egész nyarat nálunk tölti, kibérelve egy budai házat. Aki összefut vele az utcán, az mind azt tapasztalja, Kutcher roppant közvetlen és barátkozó.

Magyarország visszautasítja az osztrák kancellár liberális arroganciáját – címmel közölte Szijjártó Péter külügyminiszter másodszori reagálását Christian Kern kijelentéseire a Die Presse osztrák lapban.  A magyar külügyminiszter szerint saját népszerűsége növelése végett a kancellár még Magyarország szidalmazásától sem retten vissza. Hozzátette, hazánk soha nem avatkozna be más országok belügyeibe. Szijjártó arra a minapi kijelentésre reagált, amely szerint Christian Kern csökkenteni javasolta a nettó haszonélvezőként Magyarországnak szánt az uniós felzárkóztatási összegeket (amelyeket adófizetők milliárdjaiból utalnak Budapestnek,) mivel a legalapvetőbb uniós normákat nem tartja meg. Amikor csütörtökön először vágott vissza Szijjártó, akkor azt mondta: Kern is azon baloldaliak mellé állt, akik Soros tervét akarják megvalósítani Európában. Azaz migránsok millióit akarják betelepíteni az unió országaiba.

A Politico brüsszeli kiadványában ismét arról ír, hogy emberhez nem méltó körülmények között tartják fogva a tranzitzónában a Magyarországra vergődött menekülteket, annak ellenére, hogy civil szervezetek és maguk a menekültek is panaszkodnak folyamatosan a fogva tartás körülményeire. Volt, hogy a kukából kellett az ennivalót kikaparnom – panaszkodott az egyik férfi, akit családjától elkülönítettek, és mindössze egyszer kapott enni április óta. Ami marad a családjának, a három itt tartózkodó gyerekének juttatott ennivalóból, azon él. Az újonnan, márciusban elfogadott magyar jogszabály szerint ugyanis a már elutasított menedékkérőket nem illeti meg étkezés. A férfi pedig ebbe a kategóriába esik, mivel visszajött megkeresni a tőle elszakadt családját, de innen kiutasították.

Léderer András, a Helsinki Bizottság jogvédője szerint Magyarország megsérti az Emberi Jogok Európai Konvencióját azzal, hogy semmibe véve a strasbourgi bíróság döntését nem veszi tekintetbe az odajutottak jogait, és arra szólította fel a magyar kormányt, ennek a gyakorlatnak azonnal vessen véget.  Mivel a nemzetközi bíróság két hónap elteltével már másodszor figyelmeztetett és adta utasításba, hogy rendes ennivalót kapjanak az ott tartózkodók, és biztosítsanak tolmácsot is a nyolc hónapos terhes anyukának, akinek panaszai voltak. A civil szervezeteket sem engedik be a táborba, igazából a Vöröskereszt segítségével lehet enyhíteni valamelyest a helyzeten. A kormányszóvivő  közleményében cáfolta, hogy ignorálnák a bírósági utasítást, sőt igyekeznek minden nemzetközi normát megtartani.

Az orosz Rádió Biznisz FM, továbbá az Interfaksz hírügynökségtől kezdve a Komszomolszkaja Pravdáig számos orosz médium írt – többféle megközelítésben – arról a hétvégi incidensről, amikor az orosz miniszterelnök-helyettest, Dmitrij Rogozint , illetve repülőgépét, amelyen vele együtt 160-an utaztak, nem engedték be először Románia légterébe, majd ezek után Budapesten sem leszállni. A Dnyeszter menti közös katonai békefenntartó műveletek 25. évfordulóját akarták Moldovában megünnepelni, de az előállt, váratlan helyzet miatt kénytelen voltak Moszkvába visszarepülni. Mindkét országra nézve egyedi szankciók kivetésével fenyegetőzött a hétvégén Rogozin.