Nyilvános konzultáció a médiaszabadságról

Az Európai Bizottság ma nyilvános konzultációt hirdetett a médiaszabadságról szóló európai jogszabály előkészítése céljából. A mérföldkőnek számító jogalkotási kezdeményezést 2021-ben Ursula von der Leyen elnök jelentette be „Az Unió helyzetéről” szóló beszédében. A tervezett jogszabály azt a célt szolgálja, hogy az EU belső piacán megvédje a média sokszínűségét és függetlenségét.

A Bizottság tavaly karácsony előtt véleményezési felhívást tett közzé, amelyben felvázolta a kezdeményezés főbb céljait, a lehetséges szakpolitikai alternatívákat és a várható hatásokat. A ma meghirdetett konzultáció azt hivatott felmérni, hogy a válaszadók hogyan vélekednek a belső médiapiac működését érintő legfontosabb kérdésekről, köztük a média működésébe történő beavatkozás különböző típusairól, valamint a gazdasági tendenciákról.

A konzultáció három fő témakört ölel fel a médiapiacok vonatkozásában. Az első középpontjában az átláthatóság és a függetlenség áll (pl. a médiapiaci ügyletek ellenőrzése, illetve a médiában uralkodó tulajdonviszonyok és a közönségmérés átláthatósága). A második témakört a médiapiacok egészséges működésének feltételeivel kapcsolatos kérdések alkotják (pl. a vélemények sokszínűségének bemutatása a nyilvánosság számára, valamint az uniós médiapiacon megvalósuló innováció), míg a harmadik témakör esetében az állami források méltányos elosztásával kapcsolatos kérdések állnak a fókuszban (pl. a közszolgálati média függetlensége, az állami hirdetések átláthatósága és méltányos elosztása).

A kezdeményezést ismertető bizottsági weboldalA konzultációs kérdőív

Az EU 47 millió euróval védelmezi a kkv-k szellemi tulajdonát


Ma megkezdte működését az az új uniós kkv-alap, melyet az Európai Bizottság és az EUIPO, az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala közösen hozott létre, hogy segítse az uniós kis- és közepes vállalkozásoknak szellemi tulajdonhoz fűződő jogai védelmét. Az alap utalványokat (szellemitulajdon-jogi bónokat) kínál az uniós székhelyű kkv-knek, amelyek révén a cégek társfinanszírozást vehetnek igénybe szellemitulajdon-joggal kapcsolatos tevékenységeikhez.

Ez a második olyan uniós kkv-alap, ami arra irányul, hogy a következő három évben (2022–24 között) támogatást nyújtson a kkv-knak a koronavírus-járvány utáni helyreállításhoz, valamint a zöld és digitális átálláshoz. Az EUIPO pályázati felhívások útján fogja kezelni a kkv-alapot. A hivatal ma tette közzé az első pályázati felhívást a honlapján.

Az EUIPO kkv-alapról szóló webhelyeAz EUIPO honlapján megjelentetett pályázati felhívás