Tusk Orbánék kizárását szorgalmazza

A néppárti vezető nyílt levélben bírálja a magyar vészhelyzeti törvényt. Szerinte most a járványt kell megfékezni, de utána újra kell gondolni a Fidesz kizárásának ügyét. (A nyitó képen: Tusk interjút ad Sikorskinak, az EuroChannel szerksztőjének.)

Az Európai Néppárt elnöke először egy lengyel nyelvű videóban hasonlította egy alig burkoltan vírushoz Orbán Viktort, szerda délután pedig közzétett egy levelet, amelyet a néppárti tagszervezeteknek küldött.

A levélben keményen bírálja a magyar vészhelyzeti törvényt, és kifejti, hamarosan újra kell gondolni az eddigi álláspontot a Fidesz tagságáról. „A vészhelyzeti jogszabályokra gyakran szükség van, akkor is, ha korlátozzák a demokráciát. A járvány indokolja ezeket, de azt nem, hogy visszaéljenek ezekkel a jogszabályokkal” – írja Tusk.

„Arra használni a járványt, hogy állandó rendkívüli állapotot építsünk ki, rendkívül veszélyes politikailag, és morálisan elfogadhatatlan.”

„Épp ezért van ennyi aggály a magyarországi helyzettel kapcsolatban, ahol sokak szerint túlzóak a vészhelyzeti szabályok, de legfőképpen időkorlát nélkül vezetik be őket.”

Donald Tusk levele

Tusk végül így fogalmaz a politikai családnak címzett levélben:

Önök közül sokan nem egyeztek bele a Fidesz kizárásába a politikai családunkból, annak ellenére sem, hogy bírálták Orbán politikáját a korábbi döntései miatt. Természetesen most sokkal fontosabb dolgok járnak a fejünkben, a legfontosabb most a járvány megfékezése. De hamarosan eljön az idő, amikor újra kell gondolniuk az álláspontjukat” – zárja levelét Donald Tusk.

A lengyel politikus egyébként a Youtube-ra feltöltött videójában azt mondta, Orbán és Kaczynski politikája végezhet az Európai Unióval.

„Képes-e az unió túlélni? Az elmúlt húsz év alatt először vannak komoly kételyeim, hogy ez megtörténik-e. Néhány politikus és néhány társadalom úgy viselkedik, mint egy vírus, nem pedig úgy, mint az oltás. Az EU felépítése nagyon nehéz volt. A megtartása pedig folyamatos erőfeszítést és jó szándékot igényel. A lerombolása pedig egy másodperc tört része alatt bekövetkezhet. Ha brexit, Kaczyński, Orbán, vagy Trump logikája győz, lehet, hogy az EU nem éli túl” – fogalmazott az Európai Tanács volt elnöke.

A Népszava információja szerint öt néppárti tagszervezet is a Fidesz kizárását kérte a demokrácia helyzete miatt.